UA RU

Реформи у мобілізації: чи потрібно виключеному з обліку повторно проходити ВЛК

Деякі чоловіки в Україні виключені з військового обліку, тому вони не підлягають мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Явка на ВЛК для виключених з обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації, яка в Україні триває від початку повномасштабної війни, до лав Збройних призивають військовозобов'язаних чоловіків. Там вони проходять військово-лікарську комісію, за висновком якої їх визнають придатними або ж непридатними.

Про те, чи потрібно чоловікам, які були виключені з обліку, знову проходити медкомісію, розповіла юристка Неля Романенко.

Виключення з обліку

За словами фахівчині, згідно з положеннями про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України, затверджену наказом Міністерства оборони №402, особи, які були виключені з обліку, не вважаються військовозобов'язаними, адже вони цей статус втратили.

"Тобто, станом на сьогодні, на таку особу не розповсюджуються обов'язки військовозобов'язаного, у тому числі щодо постановки на облік та проходження медичної комісії. Враховуючи сьогоденні реалії, певні необізнані працівники ТЦК можуть спробувати вручити такій особі повістку про необхідність явки в ТЦК", – зазначила адвокатка.

Крім того, Романенко також зазначила, що наразі уряд планує внести суттєві зміни, що стосуються нормативно-правових актів щодо призову на військову службу до лав Збройних сил. Зокрема, можуть бути змінені деякі критерії в поняттях "придатний", "непридатний" та "обмежено придатний".

Зміни щодо ухилянтів

Раніше ми писали про те, що в новому законопроєкті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та служби" йдеться про доволі важливі зміни, які стосуються ухилянтів в Україні.

У випадку прийняття законопроєкту щодо чоловіків, які переховуються від мобілізації, можуть застосовуватися різні обмеження:

Додамо, що ці обмеження будуть застосовуватися до чоловіків, яких будуть вносити до Єдиного державного реєстру боржників.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, яким може бути штраф за ухилення від мобілізації у 2024 році. Також ми повідомляли, чи будуть призивати до війська багатодітних батьків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі