Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ухилення від мобілізації – яке покарання можна отримати у 2024 році

Від початку повномасштабного вторгнення достатньо багато чоловіків намагаються уникнути мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Штрафи для ухилянтів

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

В рамках загальної мобілізації до лав Збройних сил мобілізують військовозобов'язаних чоловіків, віком від 18 до 60 років. При цьому деякі з них намагаються уникнути призову до війська.

Про те, як можуть покарати таких чоловіків, йдеться в Законі України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення".

Покарання для ухилянтів

Згідно з новим законопроєктом, у випадку, якщо громадянин України буде ухилятися від мобілізації, він повинен сплатити штраф, розміром якого складатиме від 8 500 грн до 17 000 грн. Наразі штраф за таке правопорушення складає від 3 400 до 5 100 грн.

Також варто додати, що порушення законодавства про оборону, військову службу, військовий обов'язок, а також мобілізаційну підготовку та мобілізацію коштуватиме від 25 500 до 34 000 грн (для пересічних українців). Посадові особи за такі порушення можуть отримати штраф від 34 000 грн до 85 000 грн.

Варто додати, що згідно з цим законом для громадян також будуть діяти нові обмеження. Зокрема, осіб, які порушують законодавство під час воєнного стану можуть затримати (термін 3 години або ж в деяких випадках 3 доби).

Чи будуть мобілізувати багатодітних

Раніше ми писали про те, чи будуть багатодітних чоловіків в Україні у 2024-му році призивати на військову службу до лав Збройних сил чи інших формувань.

Зокрема, законодавством передбачено, що наразі чоловіки та жінки, які мають статус військовозобов'язаних, не можуть бути призвані до війська, якщо у них троє або більше дітей.

Проте, для підтвердження статусу багатодітної сім'ї необхідно звернутися до спеціальних органів та надати певний перелік документів:

  • копію свідоцтва про шлюб;
  • копії свідоцтв про народження дітей;
  • документи, які підтверджують факт виховання дітей;
  • копію посвідки на постійне місце проживання;
  • копії паспортів багатодітних батьків;
  • заяву на оформлення посвідчення багатодітних батьків;
  • фотокартку (30х40 мм).

Також варто додати, що право на отримання відстрочки також мають військовозобов'язані чоловіки, які самостійно виховують хоча б одну дитину.

Нагадаємо, раніше ми писали про головні потреби Збройних сил України. Також ми повідомляли, чи можуть в країні призивати поліцейських на військову службу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.