Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація по-новому: які обмеження можуть запровадити для ухилянтів

На військовозобов'язаних чоловіків, які ухиляються від мобілізаційних процесів чекають серйозні обмеження прав

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Обмеження для ухилянтів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації до лав Збройних сил призивають військовозобов'язаних чоловіків, віком від 18 до 60 років. Однак, доволі багато таких осіб ухиляються від мобілізації.

Про те, які обмеження для ухилянтів можуть ввести в Україні йдеться в новому проєкті закону.

Обмеження прав

Згідно із законопроєктом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження служби" для чоловіків, які ухиляються від мобілізації будуть введені серйозні обмеження.

Зокрема, з цього списку варто виділити обмеження прав керування транспортним засобом, а також обмеження щодо розпорядження коштів (про це йдеться на 67 сторінці законопроєкту).

Крім того, таких осіб можуть вносити до реєстру боржників, після чого до них будуть застосовуватися такі обмеження:

  • відмова в укладенні позики чи кредитного договору;
  • заборони на проведення операцій з майном;
  • заборона на виїзд з країни;
  • призупинення надання пільг;
  • обмеження права на користування коштами;
  • обмеження права на користування автомобілем;

Однак, поки що такі зміни лише розглядаються.

Штраф за ухилення від мобілізації

Раніше ми писали про те, що згідно з новим проєктом закону військовозобов'язані українці, які ухиляються від мобілізації можуть отримати штраф, який може становити від 8 500 грн до 17 000 грн (при цьому, зараз такий штраф складає від 3 400 до 5 100 грн).

Крім того, більш серйозним є штраф за порушення законодавства про мобілізацію, мобілізаційну підготовку, військову службу та військовий обов'язок. За такі дії особу можуть оштрафувати на суму від 25 000 до 34 000 гривень. Водночас, для посадових осіб штраф може становити від 34 000 до 85 000 грн.

Крім того, у випадку прийняття змін, працівники поліції також можуть отримати право затримувати осіб, що ухиляються від мобілізації на декілька годин або навіть діб.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи будуть мобілізувати до війська чоловіків, які мають троє або більше дітей. Також ми повідомляли, якими є головні потреби Збройних сил України щодо мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.