UA RU

З якими хворобами не мобілізують в Україні: повний список

Міноборони скоротило перелік хвороб, з якими не можуть мобілізувати в рамках призову військовозобов’язаних

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

З якими хворобами не можуть мобілізувати

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення. Та навіть в такий час є особи, які не можуть бути призвані до військової служби за станом здоров’я.

Про це зазначено в наказі МОУ №490 "Про затвердження Змін у Положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України".

Хвороби, які звільняють від мобілізації, можна розділити на кілька груп. Зокрема, захворювання, які загрожують життю або здоров'ю військовослужбовця:

Захворювання, які ускладнюють проходження військової служби:

Водночас із загального переліку непридатних до служби зняли військовозобов’язаних, які мають певні проблеми зі здоров’ям. Зокрема:

При оцінці придатності до військової служби враховується не тільки наявність захворювання, а і його ступінь тяжкості, стадія розвитку, а також індивідуальні особливості організму військовослужбовця. Тому, для отримання остаточного висновку про придатність до військової служби, необхідно пройти медичний огляд у військово-лікарській комісії.

Чи може ВЛК змінити рішення щодо обмежено придатного

Раніше ми писали, що адвокатка Алла Цимановська повідомила, що порушення з боку ВЛК в Україні не є рідкістю. Досить часто трапляються випадки, коли лікарі роблять невірну діагностику або ж встановлюють неправильний діагноз.

Рішення ВЛК можна оскаржити у письмовій формі. До заяви необхідно додати такі документи:

Заява про оскарження рішення ВЛК розглядається Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК) протягом одного місяця.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи підлягають студенти аспірантури мобілізації. Також ми повідомляли, чи можна піти в армію одразу після закінчення школи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі