Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призовників побільшає: в Україні планують прибрати термін "обмежено придатний"

Процес мобілізації в Україні постійно змінюється і вдосконалюється задля приближення перемоги у війні

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Обмежено придатних більше не буде

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У Верховній Раді планують прибрати термін "обмежено придатний" до військової служби. Замість цього, ВЛК будуть ділити призовників тільки на "придатних" і "не придатних".

Таку ініціативу запропонував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в етері телемарафону "Єдині новини".

З його слів, чинна система визначення категорій є несправедливою і неефективною. Зокрема, здорові чоловіки можуть потрапити в категорію "непридатних", а люди з очевидними проблемами зі здоров'ям можуть бути віднесені до категорії "обмежено придатні". Це може призвести до того, що на передовій будуть перебувати військовослужбовці, які не мають достатньої фізичної підготовки для виконання бойових завдань.

"Якщо в силу свого здоров'я людина не придатна до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій, але може виконувати інші обов'язки військової служби, то вона має бути придатною до військової служби", – пояснив Лубінець.

Людина з несерйозними проблемами зі здоров’ям може працювати в штабі або в складі ракетних військ або ж займатись військовим напрямком в IT. Для того, щоб допомагати війську, не обов’язково проходити навчання та тримати автомат.

При цьому, система визначення придатності має бути прозорою та максимально цифровізованою. Це дозволить громадянам та ВЛК краще зрозуміти, як вона працює.

Якщо ця пропозиція буде прийнята, то вона матиме значний вплив на систему мобілізації в Україні. Вона дозволить ефективніше використовувати потенціал призовників, які мають проблеми зі здоров'ям.

Чи може ВЛК змінити рішення щодо обмежено придатного

Раніше ми писали, що рішення військово-лікарських комісій про придатність до військової служби не завжди є правильними.

Зі слів адвокатки Алли Цимановської, порушення з боку ВЛК в Україні не є рідкістю. Досить часто трапляються випадки, коли лікарі роблять невірну діагностику або ж встановлюють неправильний діагноз.

Вона додала, що проблеми існують фактично по обидві сторони. Тобто, іноді трапляються випадки, коли абсолютно здорова людина визнана непридатною, а іноді, коли насправді хвора особа визнається придатною до військової служби.

Рішення ВЛК можна оскаржити у письмовій формі. До заяви необхідно додати такі документи:

  • копію рішення ВЛК, яке оскаржують;
  • медичні документи, які підтверджують придатність або непридатність до військової служби;
  • інші документи, які можуть бути доказами доводів.

Заява про оскарження рішення ВЛК розглядається ЦВЛК протягом одного місяця.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи підлягають студенти аспірантури мобілізації. Також ми повідомляли, чи можна піти в армію одразу після закінчення школи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.