UA RU

Росія влаштовує мінне поле в Чорному морі: українців попередили про небезпеку

Сили оборони України знешкодили міну, яку винесло штормове море на пляж міста Чорноморська, що на Одещині

Фото: УНІАН

Загроза на Чорному морі

Фото: УНІАН

Росія мінує акваторію Чорного моря з літаків. Хвилі виносять небезпечні предмети на береги.

Про це повідомила Керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

З її слів, знешкодити міну, яку прибило до українських берегів Чорного моря, було складно через сильний шторм.

"За нею стежили фахівці, і вдалося за дві доби її ліквідувати. Контрольовано знищити. Жодних ушкоджень узбережжю не завдано, люди не постраждали, тому що було вжито всіх необхідних заходів, у тому числі й інформативних — попереджено про небезпеку", — розповіла Гуменюк.

Час від часу ми спостерігаємо активність тактичної авіації, яка рухається в напрямку острова Зміїний та зіштовхується з морськими шляхами перетинання. Зазвичай це відбувається, коли течія може сприяти тому, щоб додаткові вибухові пристрої, які ворог скидає з літаків, призводили до зіткнення зі шляхом цивільного судноплавства.

Крім того, Наталя Гуменюк зазначила, що цивільне судноплавство залишається під контролем ворога.

Чорне море планують розмінувати

Раніше ми писали, що Туреччина, Румунія та Болгарія планують створити спеціальний підрозділ для очищення Чорного моря від мін. Вірогідно, що ця кампанія розпочнеться вже наступного місяця.

Запланована ініціатива не має прямого стосунку до дій НАТО, однак це буде першим великим об'єднаним зусиллям союзників у Чорному морі після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Операція з розмінування має бути повністю мирною, без залучення жодних нових кораблів НАТО, заявляють джерела. Одна з цілей місії — показати, що три країни здатні розв'язати проблему самостійно.

Атаки України в Чорному морі

Ми зазначали, що удари України по Чорноморському флоту Росії показали, що наша держава зберігає ініціативу в війни. Натомість російський диктатор Володимир Путін втратив над нею контроль.

Як вже було зазначено, українські військові успішно завдали точного удару по штабу Чорноморського флоту Росії, що призвело до ліквідації 34 офіцерів, а саму будівлю штабу відремонтувати буде неможливо.

Також, слід відзначити, що Спеціальні сили операцій (ССО) оновили інформацію щодо втрат противника в результаті спеціальної операції знищення великого десантного корабля "Мінськ". Варто додати, що сам корабель планував вийти на чергування наступного дня, і на борту знаходився особовий склад, який було також ліквідовано.

Нагадаємо, українські військові атакували штаб Чорноморського флоту РФ. Також ми повідомляли, що внаслідок влучного удару по будівлі штабу Чорноморського флоту в Севастополі було ліквідованого його командувача Віктора Соколова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі