Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чому військовим у 2024 році затримують виплати – основні причини

Згідно з українським законодавством, військові отримують зарплату і додаткову винагороду щомісяця у два етапи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Інколи військовим затримують виплати зарплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В умовах воєнного стану наші захисники отримують щомісячне грошове забезпечення і додаткові виплати. Винагороду нараховують у вигляді премій від 30 до 100 тисяч гривень.

Про це йдеться в Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам.

Розбиралися, коли військові отримують гроші на картку за свою небезпечну і відповідальну роботу та чому інколи затримують виплати.

Розмір премій для бійців ЗСУ залежить від звання, посади, тривалості, інтенсивності й умов військової служби, а також кваліфікації та секретності несення служби.

Коли військові отримують гроші

Гроші українським захисникам приходять на банківську картку у два етапи, а саме:

  • аванс (з 5 по 15 число);
  • основна сума (з 25 до початку наступного місяця).

Точна дата залежить від військових частин та роду військ, тобто чи це Міністерство оборони, чи Національна гвардія.

Причини затримки виплат

Затримувати виплати військовослужбовцям можуть із декількох причин:

  • брак грошей у бюджеті;
  • неналежно сформовані запити на виплату зарплатні військовими частинами.

"Відразу в зарплатню включають безпосередньо додаткові виплати стосовно участі в бойових діях чи перебування в зоні бойових дій. Це також потребує певного часу на узгодження, тому можуть бути затримки й з цього приводу також", – пояснив юрист Ростислав Кравець.

Хто може отримати 50 тисяч гривень

Раніше ми розповідали, що доплати в розмірі 50 тисяч гривень може нараховуватися військовослужбовцям, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі:

  • органу військового управління;
  • штабу угруповання військ (сил);
  • штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ включно;
  • командування та штабу військової частини (зведеного підрозділу).

Для того, аби отримати таку суму, військовослужбовець має відповідати таким вимогам:

  • залучення військовослужбовців до складу управлінь (штабів) угруповань військ (сил), а військовослужбовців, які обіймають (тимчасово виконують) посади, визначені штатом у складі командування і штабу військової частини (зведеного підрозділу) — до оперативного (бойового) управління підпорядкованими підрозділами на командному пункті військової частини;
  • здійснення командним пунктом військової частини оперативного (бойового) управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть воєнні (бойові) дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону або наступу (контрнаступу, контратаки) до батальйону включно
  • виконання військовослужбовцями бойових (спеціальних) завдань у складі управлінь (штабів) угруповань військ (сил) (на командному пункті військової частини).

Військовослужбовці командування і штабу військової частини отримують доплату в розмірі 50 тисяч гривень за дні виконання бойових завдань (з 29 вересня 2023 року, саме тоді набув чинності наказ № 566). Винагорода додається до зарплати та виплачується в наступному за чергою місяці, за який здійснюється доплата.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, з чого складається грошове забезпечення військовослужбовців в Україні. Також ми розповідали, якими будуть виплати для захисників у 2024-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.