Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Деякі військові не отримують компенсацій за поранення та УБД – у чому проблема

Юристи пояснили, що військовослужбовці часто не можуть добитися належної компенсації, а вирішити питання вдається виключно через суд

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військові часто можуть вирішати питання з виплатами лише через суд

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні вже майже два роки триває повномасштабна війна з Росією. На жаль, інколи трапляється так, що військові не можуть вчасно отримати виплати від держави за поранення на полі бою.

Юристи у коментарі NV пояснили, чому військові не можуть отримати належної компенсації, а вирішити дану проблему інколи вдається виключно у судовому порядку.

Які справи найчастіше порушують

Правник Роман Лихачов зазначив, що справи, пов’язані із виплатою військовим додаткової винагороди, адвокати почали вести рік тому. Мова йде про виплати до 100 тисяч грн тим, хто бере участь у бойових діях, або виконує бойові чи спеціальні завдання (зараз таких рішень налічується близько 5 тис.).

Юрист Денис Боднар навів приклад військового, який отримав уламкові поранення, потрапивши під мінометний обстріл. Потім він два місяці лікувався і вже встиг повернутися на фронт.

Однак, під час тривалого лікування, виплати за поранення він так і не отримав, причина відсутність довідки від військової частини про обставини травми.

"Частина не видала військовослужбовцю довідку про обставини травми. Ігнорувала його рапорти та мої адвокатські запити. Не допоміг і адвокатський запит у Міноборони. На жаль, ми змогли отримати її лише після звернення до суду та відкриття судового провадження", розповідає Боднар.

Отримання статусу УБД

Друга проблема для військовослужбовців – отримання статусу УБД.

Експерти підрахували, що за рік без УБД, військовий втрачає до 100 тис грн, із урахуванням передбачених пільг, зокрема:

  • пільга на оплату комунальних послуг;
  • безкоштовний проїзд у транспорті;
  • одаткова відпустка;
  • пільгові місця у вишах для дітей;
  • більш ранній вихід на пенсію.

Юристи пояснюють, що отримати статус УБД дуже складно. Причина цього полягує у тому, що командири не вносять дані до журналу бойових дій, а без таких "нотаток" УБД недоступний.

"Чому це взагалі стає можливим? Часто через бардак в адміністративному апараті частини та безалаберність командирів. Поточні процедури передбачають великий обсяг паперових документів. Жодних санкцій за невидачу документів немає. Єдиний важіль тиску на частину в цій площині позов до суду. І це абсурд", пояснює Боднар.

Як добитися виплат

Юрист також наголошує, що добитися виплат за участі у бойових діях, 100 тис грн на місяць, набагато складніше, аніж компенсації за поранення.

У разі поранення фактично необхідна лише одна довідка про обставини травми.

Для отримання "бойових 100 тисяч" необхідний пакет документів:

  • бойові розпорядження;
    бойові накази;
  • журнал бойових виходів (якщо командир не заповнив його, то до суду йти ні з чим).

Крім того, часто військовослужбовців відряджають до інших підрозділів, які забувають надіслати відповідні документи тим частинам, з яких вони відряджені.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українські військовослужбовці матимуть право складати заповіт на отримання коштів у випадку їхньої загибелі. Також ми повідомляли, чому родини українських добровольців, які загинули на початку війни, не отримують виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.