Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військовим дозволять "заповідати" грошові виплати – хто може бути спадкоємцем

Нещодавно у Раді запропонували нововведення, що стосується виплат сім’ям військових

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Сім’я загиблого військового отримуватиме гроші за заповітом

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Військовий зможе самостійно розподіляти відсоток коштів, які отримає кожен член родини, у разі його загибелі. Для цього потрібно внести відповідну інформацію до заповіту.

Про це йдеться в проєкті Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання правовідносин, пов'язаних з призначенням, отриманням одноразової грошової допомоги та наданням пільг деяким категоріям осіб" №9226.

Законопроектом визначено, що виплати можуть розподіляти у заповіті такі особи:

  • персонал рядового чи начальницького складу служби цивільного захисту;
  • поліцейські;
  • військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призваний на навчальні або перевірочні та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві;
  • працівники об’єктів критичної інфраструктури, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування.

Допомога, розподілена в заповіті, виплачується особі чи особам, на чию користь складено заповіт, у частці, яка у ньому визначена.

Важливо зазначити, що незалежно від змісту заповіту половину частки, яка належала б кожному з них у разі виплати без заповіту, отримують:

  • малолітні;
  • неповнолітні;
  • повнолітні непрацездатні діти загиблого військовослужбовця непрацездатна вдова або вдівець;
  • непрацездатні батьки.

Водночас особи, які ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання загиблого не мають права на одноразову грошову плату, зокрема, це:

  • батьки;
  • усиновлювачі;
  • повнолітні діти.

Однак, така обставина має бути встановлена судом.

Наразі законопроект очікує на підпис Президента України.

Родини загиблих добровольців не отримують виплати

Родичі загиблих добровольців, які боролися за Україну в перші місяці війни, не можуть отримати жодних виплат від держави. А якщо комусь і вдалося отримати допомогу, вона виявилася в рази меншою за ту, яку отримують родичі полеглих мобілізованих захисників.

Причина цього полягає в тому, що на початку війни не було чіткого порядку реєстрації добровольців. Їхні списки велися часто хаотично, іноді не складалися взагалі, а декотрі були знищені під час бойових дій. Крім цього, добровольці не проходили військово-лікарську комісію та не мали відмітки військкоматів, їх не вносили до переліку військових.

Крім цього, за законом, добровольці та їхні родини не можуть розраховувати на таку ж грошову допомогу та соціальні гарантії, що й військовослужбовці.

Одноразова виплата у разі загибелі добровольця становить близько 2 млн грн. Водночас родичі загиблого військовослужбовця можуть отримати 15 млн грн.

Адвокати наголошують, що зрівняти права та виплати добровольців та мобілізованих військовослужбовців – можливо, якщо змінити законодавство.

Нагадаємо, які пенсії у військовослужбовців. Також ми писали, що Кабмін хоче змінити розмір надбавок для військових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.