Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виплати в разі загибелі військового: в Раді ухвалили новий законопроєкт

За законом, родичі загиблого військовослужбовця можуть отримати 15 млн грн

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Хто зможе отримати виплати за загиблого на війні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Виплати, передбачені сім’ям загиблих військових, розподіляють між усіма членами родини. Однак, у ВРУ внесли зміни до цієї ініціативи.

Про це пише пресслужба Верховної Ради України.

Депутати ухвалили законопроєкт 9226 про виплату грошової допомоги в разі загибелі військового.

Тепер військовослужбовці та працівники ДСНС можуть самі визначити, відсоток від загальної суми виплат для кожного з членів родини. Крім цього, захисники можуть передбачити надання такої грошової допомоги для всіх членів сім’ї. Важливо зауважити, що одноразова виплата гарантується у випадку загибелі захисника під час виконання спеціальних завдань.

Для того, щоб затвердити, кому та скільки надійде виплат, у разі загибелі захисника, військовому необхідно внести цю інформацію до заповіту.

Родини загиблих добровольців не отримують виплати

Раніше ми писали, що родичі загиблих добровольців не можуть отримати жодних виплат у зв’язку із втратою. А якщо комусь і вдалося отримати допомогу, вона виявилася в рази меншою за ту, яку отримують родичі полеглих мобілізованих захисників.

З початку великої війни в Україні не було чіткого порядку реєстрації добровольців. Їхні списки велися часто хаотично, іноді не складалися взагалі, а декотрі були знищені під час бойових дій. Крім цього, добровольці не проходили ВЛК та не мали відмітки військкоматів, їх не вносили до переліку військових, адже люди на фронт були потрібні якнайшвидше.

Лише після першого місяця війни ТЦК та СП почали системно реєструвати підрозділи, а також самих бійців. Однак до того часу багато добровольців загинули неоформленими. Тільки згодом з’ясувалося, що такі захисники не можуть претендувати ні на статус учасника бойових дій, ані на виплати.

Закон "Про визнання добровольців УБД" набув чинності 5 лютого 2023 року. А постанова, яка регулює його виконання, – ще через пів року.

Багато родин, які втратили рідну людину на війні, від держави отримали лише "сіре посвідчення", що підтверджує статус члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України. Натомість, щоб його одержати, потрібно зібрати документи, що підтверджують загибель внаслідок бойових дій.

Крім цього, за законом, добровольці та їхні родини не можуть розраховувати на таку ж грошову допомогу та соціальні гарантії, що й військовослужбовці.

Одноразова виплата у разі загибелі добровольця становить близько 2 млн грн. Водночас родичі загиблого військовослужбовця можуть отримати 15 млн грн.

До того ж літні батьки й діти добровольців не мають права на "військові пенсії" у розмірі 7 800 грн на місяць. Натомість вони можуть одержати виплати "за втратою годувальника" – 2 000 грн на місяць.

Адвокати наголошують, зрівняти права та виплати добровольців та мобілізованих військовослужбовців – можливо, якщо змінити законодавство.

Нагадаємо, які пенсії у військовослужбовців. Також ми писали, що Кабмін хоче змінити розмір надбавок для військових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.