Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Демобілізація через 36 місяців служби – чому військового можуть не відпустити з фронту

За словами добровольця, аби відпустити додому військового на дембель, відповідне рішення має схвалити Ставка верховного головкому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Війський каже, для для демобілізації існує одна важдива умова

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Оновлений проєкт закону про мобілізацію має пункт про звільнення військовослужбовців після 36 місяців служби. Але навіть після цього терміну захисника можуть не відправити на дембель, адже документ містить ще одну важливу умову.

Про це розповів доброволець ЗСУ Олег Симороз.

За словами військового, у представленому на розгляд документі відсутнє чітке формулювання щодо звільнення мобілізованих після 36 місяців служби. Насправді там йде мова тільки про таку можливість. Однак у документі є одне важливе уточнення.

"У тексті законопроєкту є можливість звільнення після 36 місяців служби, але далі стоїть кома й уточнення, що кінцеве рішення ухвалюватиме Ставка верховного головкому. Тобто є можливість, але за умови", – зазначив військовослужбовець.

Які умови для демобілізації

Це формулювання означає – якщо для демобілізації не буде відповідних умов (не буде навченого поповнення, ЗСУ плануватимуть наступ, не буде скомплектований військовий підрозділ), то на Ставці верховного головнокомандувача у такому випадку вирішать, що демобілізація наразі не на часі.

Проте, Олег Сирозоз уточнив, якщо військові не мають чіткого терміну демобілізації, у них виникає відчуття приреченості, бо вони починають відчувати себе "рабами на галерах, для яких можливий лише один кінець".

Військовий запропонував запровадити систему доплат і винагород для захисників, які вже довго служать і гарно виконують свої обов’язки, адже це стимулюватиме їх до того, щоб залишитися в бойовому підрозділі й після 36 місяців служби.

"Доплати є у нардепів і чиновників, чому б не запровадити систему доплат у Силах оборони. Основний кістяк Сил оборони — це досвідчені офіцери, сержанти й солдати, які воюють з перших місяців відкритого вторгнення. На них тримається дуже багато. Де система мотивації для цих людей, щоб вони продовжували служити, а не йшли після завершення контракту?", — каже військовий.

Чи ефективна примусова мобілізація

Також Олег Симороз впевнений, що примусова мобілізація, яку зараз практикують ТЦК – це безвихідний шлях.

"У людей, яких відловили на вулиці та силою заштовхали в автомобіль, навряд чи буде мотивація добре служити", – наголосив доброволець.

Рада продовжила мобілізацію та воєнний стан

Раніше ми вже писали про те, що 6 лютого Верховна Рада затвердила указ президента України Володимира Зеленського щодо продовження дії воєнного стану і загальної мобілізації. Відповідне рішення підтримали 335 народних обранців. Таким чином, режим продовжили ще на 90 діб, тобто щонайменше до 13 травня 2024 року.

Це вже десяте продовження воєнного стану від 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, кого з чоловіків мобілізують до лав Збройних сил та інших військових формувань у 2024-му році. Також ми повідомляли, що думає Зеленський щодо видачі повісток на вулицях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.