Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Демобілізація контрактників: у Раду подали новий законопроєкт

Нардеп від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко закликав Верховну Раду якомога швидше винести на голосування законопроєкт, який він зініціював

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Раді пропонують демобілізувати контрактників через 18 місяців служби

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Закон №10358 передбачає демобілізацію контрактників через 18 місяців служби. Його передали на розгляд профільного комітету.

Про це зазначає пресслужба Верховної ради України.

Зі слів Гончаренка, нововведення передбачає, що військові-контрактники, які відслужили не менше 18 місяців, будуть мати право на звільнення, але не пізніше трьох місяців з дня подання відповідного рапорту.

Цей законопроєкт є важливим кроком у розширенні прав військовослужбовців. Він дозволить контрактникам, які віддали Україні значну частину свого життя, повернутися до своїх домівок та родин. Тож Гончаренко закликав колег підтримати нововведення.

Він також зауважив, що подібний законопроєкт про демобілізацію через 18 місяців служби він подав до Верховної Ради раніше. Він стосується мобілізованих. Однак після цього до Гончаренко зверталися багато контрактників, чиї контракти вже скінчились, але за законом вони не мають права на демобілізацію.

"Цей законопроєкт вносить правки в відповідні статті закону, щоб урегулювати цю ситуацію. Я вважаю, що це справедливо", – додав Гончаренко.

У ЗСУ назвали причину, чому демобілізація неможлива

Раніше ми писали, що військові, як і цивільні, очікують на початок демобілізації. Однак в умовах війни розпочинати цей процес небезпечно.

Про це розповів військовослужбовець ЗСУ Іван Тимочко. Він зазначив, що єдиною причиною для демобілізації військових є капітуляція країни. Наразі ж доречніше проводити процеси ротації військовослужбовців, щоб вони могли відпочити та повернутися на поле бою.

"Навіть з урахуванням проведення "домобілізації", потрібен час, щоб набрати людей, навчити їх, провести ротацію в частинах і з’єднаннях. На все це йдуть місяці роботи. Просто так за короткий час таке не робиться, але навіть у разі набору додаткових сил ми не можемо собі дозволити демобілізацію", – сказав Тимочко.

Він також зауважив, що чиновники повинні бути обережними в обіцянках щодо проведення демобілізації. Дозвіл на таку процедуру командування, ймовірно, не дасть. Проте військові та їхні рідні будуть марно обнадієні. Наразі варто добре обдумати цю ідею, а потім вносити до парламенту.

Він назвав обіцянки про початок демобілізації "політичною грою, в яку втягується громадськість".

Нагадаємо, як отримати відпустку за сімейними обставинами. Також ми писали, що українські військові можуть лікуватися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.