Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи можуть призовників одразу забирати на війну

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак й досі не всі військовозобов’язані знають про нюанси призову

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи можуть солдатів без навчань відправити на фронт

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Часто, керівники військових підрозділів перевищують свої повноваження та відправляють в хону бойових дій осіб, які не служили в армії. Проте, заборона таких дій чітко прописана в українському законодавстві.

Про те, як відстояти свої права під час мобілізації розповіла військова адвокатка Аліна Редько.

Зі слів експертки, чоловіків без військових навчань та підготовки не можуть відразу відправити на фронт.

Це питання унормоване в законодавстві і відповідно до абзацу 4 частини 1 статті 39 закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". Громадяни України, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які раніше не проходили військову службу в Збройних Силах України, інших військових формуваннях, проходять курс базової загальновійськової підготовки тривалістю не менше ніж один місяць.

"При цьому, відповідно до абзацу 18 статті 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України командир (начальник) зобов’язаний не допускати до участі у бойових діях військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які не пройшли курс базової загальновійськової підготовки або не мають бойового досвіду", – зазначає юристка

Тобто, такі дії начальників є протизаконними. Військовим не варто їх виконувати, а також необхідно звернутися до відповідних інстанцій та повідомити факт порушення прав захисників.

Хто має з'явитися до ТЦК навіть без повістки

Раніше ми писали, що згідно з українським законодавстом, деякі військовозобов'язані мають прийти до військомату навіть у тому випадку, якщо не отримували повістки.

Згідно з Порядком ведення військового обліку, деякі чоловіки або жінки повинні самостійно явитися до ТЦК навіть за відсутності повістки на руках у таких випадках:

  • для підтвердження наявності відстрочки через освіту, якщо освітній заклад не відправляє документи в ТЦК;
  • у разу зміни будь-яких персональних даних, сімейного стану, народження дітей – для уточнення даних;
  • у разі зміни місця роботи – для уточнення даних;
  • у разі зміни місця проживання – протягом семи днів для взяття на військовий облік за новим місцем проживання;
  • у разі закінчення дії постанови ВЛК про придатність до військової служби або у разі серйозних змін у стані здоров’я, якщо постанова ВЛК все ще діє;
  • для отримання відповідних дозволів у разі зняття з обліку для виїзду за кордон менше, ніж на 3 місяці.

Крім того, військові юристи наполегливо радять тим військовозобов’язаним, які мають серйозні хронічні захворювання, терміново зробити копії відповідних медичних заключень, завірити ці документи в нотаріуса, а потім відправити їх поштою на адресу ТЦК. Треба обов’язково прикріпити опис такого листа.

Нагадаємо, раніше Данілов розповів, хто потрібен у Збройних силах. Також ми повідомляли, чи можуть призвати до армії багатодітних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.