Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

На виплати військовим не вистачає грошей – чого очікувати у 2024 році

Народний обранець каже, що у держбюджеті на 2024 рік не вистачає коштів на грошове забезпечення військовослужбовці

Фото: УНІАН, Верховна Рада. Колаж: Pro Війну

У держбюджеті не вистачає грошей на виплати військовим

Фото: УНІАН, Верховна Рада. Колаж: Pro Війну

У парламенті назвали цифри дефіциту державного бюджету Міністерства оборони України на 2024 рік. Не вистачає коштів на грошове забезпечення.

Про це повідомив народний обранець Олексій Гончаренко.

За його даними, тільки на грошове забезпечення у 2024 році не вистачає 36% від необхідної суми, або 430 млрд грн.

"На засіданні комітету з нацбезпеки озвучили інформацію щодо дефіциту бюджету Міноборони на 2024-й рік. Він складає 36%, або 430 млрд грн тільки по статті видатків "грошове забезпечення", – зазначив парламентарій.

Закон про держбюджет-2024

У кінці листопада 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет на 2024 рік, яким передбачено:

  • збільшення доходів на 22 млрд грн – до 1,768 трлн грн:
  • зменшення дефіциту державного бюджету на 22 млрд грн до 1,57 трлн грн;
  • видатки залишились майже такими самими – 3,35 трлн грн;
  • на виплати військовослужбовцям у 2024 році виділять 751,3 мільярда гривень і доплати військовим залишаться на рівні 2023 року.

Виплати військовим у січні 2024 році

Як ми писали вже раніше, виплати військовим залежать від багатьох факторів. Захисники України зможуть отримати додаткову грошову винагороду вигляді 30, 50 та 100 тис. грн.

Військовослужбовці, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, отримуватимуть доплату в розмірі 100 тисяч гривень щомісяця. До цієї категорії належать:

  • військовослужбовці ракетних військ, артилерії та протиповітряної оборони, які здійснюють вогневе ураження противника, без умови перебування в районі ведення бойових дій;
  • військовослужбовці, які здійснюють розмінування у районах ведення бойових дій;
  • військовослужбовці зі складу командування та штабів (у тому числі поза районами ведення бойових дій), які здійснюють управління частинами та підрозділами, що ведуть бойові дії.

Додаткові винагороди в розмірі 50 тис. грн щомісяця отримуватимуть:

  • особи рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій;
  • правоохоронці;
  • військовослужбовці зі складу командування та штабів (у тому числі поза районами ведення бойових дій), які здійснюють управління частинами та підрозділами, що ведуть бойові дії.

Виплату 30 тисяч гривень отримують лише військовослужбовці, які виконують бойові завдання згідно з наказами. До цієї категорії належать:

  • які виконують завдання у складі угруповань військ чи резерву головнокомандувача Збройних сил України;
  • які виконують завдання у складі пунктів управління Генштабу, які здійснюють управління угрупованнями військ, які діють;
  • які виконують завдання з протиповітряного прикриття та наземної оборони об'єктів критичної інфраструктури;
  • які виконують завдання із забезпечення підрозділів у районах ведення бойових дій згідно з логістичними розпорядженнями.

Навіть якщо військовослужбовець перебуває на ротації не в зоні бойових дій, але виконує бойові завдання згідно з наказом, він має право на виплату розміром на місяць за період виконання бойових завдань.

Раніше ми писали, що військовий зможе самостійно розподіляти відсоток коштів, які отримає кожен член родини, у разі його загибелі. Також ми зазначали, як змінились виплати мобілізованим під час навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.