Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Несуть серйозну небезпеку? В яких месенджерах не варто спілкуватися з військовими

Українські військовослужбовці спілкуються зі своїми родичами за допомогою месенджерів, однак, частина з них може нести серйозну небезпеку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Війну

Небезпечні месенджери

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Війну

З початку повномасштабного вторгнення українці регулярно підтримують своїх близьких, друзів та родичів, які захищають нас від ворога. Частіше всього, вони це роблять за допомогою месенджерів, проте, деякі з них несуть серйозну небезпеку.

Розповідаємо, за допомогою яких месенджерів не варто підтримувати зв'язок з військовослужбовцями.

Небезпечні месенджери

Бійці Збройних сил та інших військових формувань активно спілкуються з великою кількістю людей. Однак, для підтримки зв'язку з родичами частіше всього вони використовують месенджери, які вважаються безпечними.

Водночас, для того, щоб не потрапити в халепу, українцям не радять спілкуватися з бійцями через такі сервіси:

  • Telegram (хоча він вважається доволі захищеним, фахівці не радять його використовувати для підтримки зв'язку з військовими);
  • Viber (за даними деяких джерел, має доволі багато вразливих місць);
  • Messenger by Facebook (його також вважають доволі безпечним, але в деяких ситуаціях може становити загрозу);
  • Skype;
  • Snapchat тощо.

Однак, що стосуєть Viber, тут слід додати, що представники компанії зазначили, що інформація про вразливість месенджеру не є правдивою.

"Безпека та приватність спілкування – одна з ключових цінностей нашого продукту. Офір Ейал, генеральний директор Rakuten Viber, коментував для українських медіа раніше, що: "Чати та дзвінки в Rakuten Viber за замовчуванням захищені наскрізним шифруванням з 2016 року. Це означає, що ані треті особи, ані співробітники Viber не можуть перехопити та розшифрувати чати та дзвінки. Ключі дешифрування до чатів та дзвінків зберігаються лише на пристроях користувачів, щоб вони могли розшифрувати та відкривати свої чати та здійснювати дзвінки. Viber також не має доступу до цих файлів", – повідомили представники Viber.

Крім того, там зазначили, що дані всіх українських користувачів Viber, що не пов'язані з чатами (ім'я, номер телефону тощо), зберігаються в США на Amazon Web Services з дотриманням суворих заходів безпеки. Те саме стосується даних усіх користувачів з інших країн.

Водночас, безпечних месенджерів не так вже й багато, однак, саме їх радять використовувати для спілкування з близькими на фронті. Мова йде про поширені сервіси Signal або ж WhatsApp.

Як військовому користуватися смартфоном на фронті

Кожен український військовослужбовець повинен знати про те, що в певній мірі користування мобільним телефоном на лінії фронту може бути доволі небезпечними, адже ворог намагається дізнатися якомога більше потрібної для нього інформації.

Тому, щоб не наражати себе на небезпеку захисникам треба дотримуватися відповідних правил:

  • в жодному разі не слід "роздавати" інтернет зі свого мобільного телефону;
  • не варто підключатися до мереж інтернету;
  • потрібно використовувати VPN;
  • вимикати телефону при перебуванні біля лінії фронту;
  • мобільні пристрої слід налаштувати так, щоб ви могли прийняти дзвінок лише від своїх контактів;
  • не варто зберігати на своєму смартфоні ті файли, через які можуть з'явитися проблеми при потраплянні до рук ворога;
  • слід дзвонити подалі від місць, які розташовані неподалік від ворожих позицій;

Крім того, іноді серйозну небезпеку також можуть становити і іншим гаджети. Зокрема сюди слід віднести фітнес-трекери або ж смарт-годинники, адже вони працюють за схожим принципом.

Також раніше ми писали про те, який смартфон варто використовувати українському військовослужбовцю. Крім того, ми писали, кого можуть повернути на військовий облік в Україні під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.