Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Рада дозволила клінікам зберігати репродуктивні клітини військових – деталі рішення

Парламент ухвалив закон, який дає шанс на продовження роду загиблих військових

Фото: Pexels. Колаж: Pro Війну

Відтепер клініки можуть зберігати репродуктивні клітини військових

Фото: Pexels. Колаж: Pro Війну

Відтепер клініки протягом трьох років можуть безкоштовно зберігати заморожені репродуктивні клітини військових. Це означає, що у разі загибелі військового, його дружина зможе ними скористатися для штучного зачаття дитини.

Про це йдеться в тексті законопроєкту №10448.

Нововведення скасовує попередню норму, що зобов'язувала з березня 2024 року утилізовувати заморожені репродуктивні клітини загиблих військових. Натомість він встановлює новий порядок:

  • безкоштовне зберігання: репродуктивні клітини загиблих воїнів зберігатимуться протягом трьох років з моменту смерті коштом держави;
  • продовження зберігання: після закінчення трьох років зберігання може бути продовжене коштом іншої особи;
  • право визначити, що буде з клітинами: людина, репродуктивні клітини якої зберігаються, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті;
  • батьківство/материнство: у разі використання репродуктивних клітин для зачаття дитини, людина, яка здійснила відповідне розпорядження, визнається її батьком або матір'ю.

Варто зауважити, що в листопаді минулого року ВРУ затвердила закон, який зобов’язує українські клініки утилізовувати репродуктивні клітини загиблих військовослужбовців, які зберігаються в кріобанках. Однак, після шквалу критики з боку суспільства, зміни скасували.

Чому вдовам відмовляють у використанні матеріалу

Раніше ми писали, що нещодавно в Україні був прийнятий закон, який надав вдовам військовослужбовців право на використання репродуктивних клітин їхніх чоловіків. Цей крок мав стати значним кроком назустріч жінкам, які втратили своїх коханих, але прагнуть зберегти частинку їхньої пам'яті та продовжити рід.

Однак, на жаль, на практиці реалізація цього права стикнулася з низкою труднощів.

Законопроєкт №8011 містить поправки, які зобов'язують утилізувати репродуктивний матеріал військових після їхньої загибелі. Це суперечить суті соціальної гарантії, наданої вдовам, і позбавляє їх можливості стати матерями.

Олена Бабич, адвокатка, розповіла про випадок, коли вдова загиблого військового звернулася до приватної клініки, де зберігався біоматеріал її чоловіка. Їй відмовили в продовженні лікування з використанням цього матеріалу, посилаючись на вищезгадані поправки.

Михайло Радуцький, автор поправок до законопроєкту, запевнив, що проблемну норму буде змінено.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Сухопутних військах висловилися з приводу можливої мобілізації жінок в Україні. Також ми повідомляли, які жінки не мають права виїжджати за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.