Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Перетин кордону під час війни – хто з жінок не може виїхати з України

Під час воєнного стану та загальної мобілізації далеко не всі громадяни України можуть безперешкодно виїжджати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Перетин кордону для жінок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Після повномасштабного вторгнення армії Росії на території України було введено воєнний стан та загальну мобілізацію. Під час цих процесів українським чоловікам, які вважаються військовозобов'язаними, заборонено виїжджати до інших країн. Однак деякі обмеження щодо перетину кордону є і в жінок.

Про це розповів адвокат Андрій Кириленко.

Перетин кордону для жінок

Він розповідає, що в загальному для жінок в Україні не існує жодних обмежень щодо перетину державного кордону. Проте, варто додати, що все ж таки є окремі категорії, яким не можна виїжджати під час війни.

"Є обмеження для певної категорії жінок за посадами. Наприклад, ті, хто займають вищі державні посади, як от: Члени Кабміну, керівник апарату ВРУ, офісу президента, голови СБУ, Рахункової палати, Нацбанку України, члени Нацради з питань телебачення та радіомовлення та їх заступники. Окрім них, також не можуть покидати Україну Уповноважений з прав людини, судді всіх рівнів, прокурори, керівники державних органів та місцевих рад. Додатково заборонено виїжджати тим, хто заброньований на час війни за органами державної влади", – зазначає адвокат.

Також слід зазначити, що, за його словами, навіть такі особи мають право перетинати кордон з іншими державами. Однак для цього вони повинні отримати відповідний дозвіл. Його, як правило, надають у тому випадку, якщо особа їде у службове відрядження.

Хто може виїхати з України

Раніше ми писали про те, що військова адвокатка Аліна Калашникова розповіла, хто має право на виїзд з України.

Варто нагадати, що з початку війни досить багато чоловіків призовного віку виїхали з країни за кордон. При цьому, більшість з них мали вагомі причини, які дозволяли покидати територію України. Однак, варто зазначити, що далеко не завжди для виїзду з країни потрібна відстрочка від мобілізації.

"Саме оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону, тобто у військовозобов’язаного може і не бути оформлена відстрочка, але є право на перетин державного кордону і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України", – розповіла Аліна Калашникова.

Також додамо, що в основному право на виїзд з України під час воєнного стану та загальної мобілізації мають особи у яких наявні проблеми зі здоров'ям, мають статус особи з інвалідністю, доглядають за такою особою або ж інші причини, що дозволяють безперешкодно виїжджати з України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати батьків, що самостійно виховують дитину. Також ми розповідали, з якими вадами зору не можуть призвати до ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.