Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ротація чи демобілізація: Зеленський розповів, що чекає військових ЗСУ

Володимир Зеленський пообіцяв затвердити закон, який забезпечить справедливу мобілізацію в Україні

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Зеленський висловився про демобілізацію військових

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В умовах війни важливо забезпечити справедливу ротацію військовослужбовців. На фронті є солдати, які вже 700 днів перебувають на передовій.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

"Багато хто відвоював багато днів. Є люди, які 700 днів на полі бою. Я їм вдячний за захист нашої держави, як кожен українець. Але вдячності замало. Треба справедливі ротації. Треба давати широкі відпустки. Грошима все не прикрити, хоча заробітні плати високі, але тим не менш, треба справедливість у цьому напрямку", – сказав Зеленський.

Президент також висловив сподівання, що військові та Міністерство оборони України підготують справедливий закон про мобілізацію.

"Я б хотів, щоб це був комплексний справедливий законопроєкт. Ніхто не говорить, що це популярне рішення. Але мені здається, що військові з Міністерством оборони підготували справедливу відповідь на це питання", – додав він.

Які виплати військові отримують після демобілізації

Раніше ми писали, що військовослужбовці, які звільняються зі служби в Україні, мають право на деякі виплати.

Обов'язкові виплати:

  • компенсація за неотримане речове майно;
  • одноразова грошова допомога;
  • відшкодування за невикористану відпустку.

Додаткові виплати:

  • кошти для оздоровлення;
  • матеріальна підтримка для розв'язання соціально-побутових питань.

Розміри грошової допомоги військовослужбовцям після демобілізації:

  • для військовослужбовців, які звільняються за станом здоров'я, розмір одноразової грошової допомоги становить 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби;
  • для військовослужбовців, які звільняються за віком, через скорочення штату чи завершення строку контракту, розмір одноразової грошової допомоги становить 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби, але не менше 25% місячного грошового забезпечення;
  • для військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації, розмір одноразової грошової допомоги становить 4% місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний місяць служби, але не менш як 25% місячного грошового забезпечення.

Для отримання виплат військовослужбовці повинні звернутися до командира частини з відповідним рапортом.

Раніше ми писали, що військовий зможе самостійно розподіляти відсоток коштів, які отримає кожен член родини, у разі його загибелі. Також ми зазначали, як змінились виплати мобілізованим під час навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.