Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ротація для українських військових – які зміни можуть відбутися у 2024 році

Українські військовослужбовці вже тривалий час перебувають на лінії фронту без ротації, однак в цьому питанні можуть відбутися зміни

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Ротація для ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Тисячі українських військовослужбовців наразі захищають нашу країну від ворога. Вони мають право на відпустки, однак зараз є певні труднощі з ротацією, які хочуть виправити нардепи.

Про це йдеться в проєкті закону, деталі якого були опубліковані NV.

Ротація для ЗСУ

В законопроєкті, який зараз активно розглядають народні депутати України, йдеться про те, що деякі військовослужбовці вже в наступному році можуть отримати дозвіл на ротацію. Зокрема, це стосується:

  • українських військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у веденні бойових дій проти ворога повинні отримати право на відпочинок не пізніше ніж через три місяці участь у бойових діях;
  • військові, які наразі проходять службу в ТЦК та СП повинні переміщуватися на інші посади до військових частин через три місяці. При цьому, вони зможуть знову обіймати посади в ТЦК та СП лише через три роки;
  • військовослужбовці-строковики повинні бути звільнені до запасу.

Варто додати, що наразі народні депутати розглядають багато інших важливих змін, що стосуються військової служби та мобілізації.

Демобілізація українців

Раніше ми писали про те, що деякі українські військовослужбовці можуть отримати право на демобілізацію. Зокрема, відомо, що під цей процес можуть потрапити дві категорії:

  • громадяни іноземних держав, а також особи, які не мають громадянства, однак проходять службу в лавах Збройних сил України чи інших військових формуваннях (Національна гвардія, Державна прикордонна служба тощо);
  • громадяни України, які були звільнені з російського полону за власним бажанням можуть не продовжувати військову службу в лавах Збройних сил України чи інших військових формуваннях.

При цьому, важливо зазначити, що наразі цей законопроєкт знаходиться лише на розгляді, адже нерідко трапляються ситуації, коли в підсумку народні депутати відмовляються від ухвалення тих чи інших рішень.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто, крім представників територіальних центрів комплектування, може роздавати повістки українцям. Також ми повідомляли, що експерт розповів, чи можливо мобілізувати до Збройних сил пів мільйона осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.