Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ротація в ЗСУ: як та коли відбувається зміна військових на фронті

Ротація військових є важливою процедурою, яка дозволяє зберегти бойову міць українських військ

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Що таке "ротація" та за яких умов вона можлива

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У випадку з українськими військовими ротація має ряд особливостей. Це не обов’язкова процедура, яка немає чітко визначених термінів та може бути організована різними способами.

Про це йдеться в Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Ротація військових ЗСУ на фронті

Ротація військових на фронті – це періодична заміна особового складу, який виконує бойові завдання, на інших військовослужбовців. Вона дозволяє бійцям відпочити та відновитися після важких боїв, а також отримати нові сили та мотивацію для подальшої боротьби.

Хто відповідає за ротацію

Рішення про ротацію військових ухвалюють командири військових частин або старші командири. Терміни ротації встановлює командування ЗСУ.

Як відбувається ротація

Бійців, які йдуть у ротацію, відправляють у відрядження з метою виконання обов'язків військової служби у складі військових частин, задіяних до ведення воєнних дій. Для цього їм видають відповідні посвідчення.

Скільки часу мобілізовані можуть перебувати на службі

Мобілізовані військові проходять службу до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. Це — максимальний термін перебування на військовій службі під час воєнного стану.

Переміщення військових

Термін "ротація" не завжди використовується для позначення процедури переведення військових з передової. Також існує поняття "переміщення". Така процедура відбувається в окремих випадках:

  • переміщення на посади;
  • переміщення за станом здоров'я чи сімейними обставинами;
  • переміщення у зв'язку з перебуванням із близькими особами у відносинах прямої організаційної та правової залежності;
  • переміщення вагітних військовослужбовців-жінок за їх клопотанням на посади з меншим обсягом роботи, а також жінок з дітьми віком до трьох років за їх клопотанням у разі неможливості виконання ними обов'язків на займаних посадах;
  • у разі проведення заміни у військових частинах, які виконують завдання в районах ведення воєнних дій;
  • переміщення на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої, якщо військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження, не може залишитись на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

Ротація військових є важливою процедурою, яка дозволяє зберегти боєздатність українських військ. Вона є обов'язковою для того, щоб бійці могли відпочити та відновитися після важких боїв.

Нагадаємо, в Україні готують ротації військовослужбовців. Також ми писали, кому з військових дозволена ротація під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.