Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Рішення можуть бути секретними: кому з військових дозволена ротація під час війни

Підстави та особливості ротації під час воєнного стану не закріплені в жодному документі, тому важливо знати певні нюанси щодо нового закону

Фото: Генштаб ЗСУ

Після якого терміну військовий може звільнитися

Фото: Генштаб ЗСУ

Постанови, накази та порядки певних військових частин щодо зміни солдатів на полі бою є секретними та не виносяться у відкритий доступ. Станом на зараз, порядок здійснення ротації не врегульований повною мірою, тому депутати ВР зініціювали новий законопроєкт.

Про це йдеться в пояснювальній записці до закону № 10194.

"У більшості захисників критична втомленість, високий рівень психоемоційного виснаження, що, як наслідок, призводить до низької індивідуальної бойової спроможності. Військові, які перебувають на передовій, потребують відпочинку та достатнього часу на відновлення ресурсів з тим, аби знову повноцінно вступити у боротьбу з російською навалою", ― наголошують автори закону.

Отже, ротацію можуть дозволити тим, чоловікам, які найдовше перебувають "на нулі".

Першочергово більш ніж на 30 діб замінять солдатів, які:

  • виконували бойове завдання;
  • брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії країни-агресора, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів;
  • несли службу в складних умовах.

Однак, військові різних категорій мають різні терміни для служби в Україні:

  • до 12 місяців ― особи, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра;
  • до 18 місяців ― солдати й матроси, сержанти та старшини, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях;
  • контрактники ЗСУ служать до трьох років рядовими, від трьох до п’яти ― сержантами й старшинами;
  • від 24 до 60 місяців ― громадяни, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військового вишколу за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу;
  • 5 років ― для військовослужбовців, які закінчили заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та здобули рівень фахової передвищої військової освіти за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу;
  • 12 ― 60 місяців ― інші громадяни.

В Україні готують ротації військовослужбовців

Раніше ми писали, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, згідно з яким військові перебуватимуть на фронті не більше 90 діб.

Аби усунути несправедливість, в ЗСУ пропонують ввести обов’язкову ротацію. Таким чином, солдати матимуть можливість відпочивати від війни більш ніж 30 діб.

Наразі є велика проблема з ротаціями на передовій. Деякі підрозділи перебувають на передовій протягом 4-6 місяців або й довше року. Водночас є чоловіки, які зовсім не брали участі у бойових діях.

"У тих умовах, де знаходяться зараз наші захисники, важко перебувати навіть місяць, не кажучи вже про пів року і рік! Чи це справедливо? Ні. Наші військові мають право на ротацію, на перепочинок. Кожному воїну потрібне фізичне та моральне оновлення", – наголосив депутат Олексій Гончаренко.

Однак, якщо умову в 90 діб виконати неможливо, змінювати військових на нулі потрібно після максимальних 105 днів.

Командування має змінювати особовий склад у разі понад 30% санітарних втрат штатної чисельності підрозділу. Командирів, не дотримуватимуть закону, запропоновано карати.

Нагадаємо, чи можуть працівники ТЦК затримати через відмову від повістки. Також ми писали, що вручати повістки можуть не лише представники територіальних центрів комплектування, а й деякі посадовці органів місцевої влади.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.