Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Українці можуть безплатно здобути дефіцитну професію: де отримати ваучер

Державна служба зайнятості надає можливість пройти безплатне навчання за професією "сапер"

Фото: УНІАН

Навчання з розміновування

Фото: УНІАН

Понад 174 тисячі квадратних кілометрів території України заміновані. Саме тому гуманітарне розмінування – одне з найважливіших питань в безпеці нашої держави.

У зв’язку з цим, Державна служба зайнятості пропонує пройти навчання за цим напрямком у восьми закладах освіти таким категоріям українців:

  • внутрішньо переміщені особи (ВПО);
  • учасники бойових дій (УБД);
  • звільнені з військової служби;
  • особи 45+ років;
  • люди, які отримали поранення внаслідок війни;
  • особи з інвалідністю;
  • люди, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Громадянин України, який має професійно-технічну, фахову або вищу освіту, зможе отримати ваучер на навчання номіналом до 27 000 грн та здобути професію "сапер".

Подати заявку на ваучер можна за посиланням.

Чорне море планують розмінувати

Раніше ми зазначали, що Туреччина, Румунія та Болгарія планують створити спеціальний підрозділ для очищення Чорного моря від мін. Вірогідно, що ця кампанія розпочнеться вже наступного місяця.

Запланована ініціатива не має прямого стосунку до дій НАТО, однак це буде першим великим об'єднаним зусиллям союзників у Чорному морі після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Операція з розмінування має бути повністю мирною, без залучення жодних нових кораблів НАТО, заявляють джерела. Одна з цілей місії — показати, що три країни здатні розв'язати проблему самостійно.

Україна створить першу машину для розмінування

Ми писали, що компанія-виробник отримала сертифікат відповідності та декларацію про відповідність, що дозволяє почати виробництво цієї техніки та використовувати її для розмінування територій. Це допоможе підвищити ефективність та збільшити кількість машин, доступних для розмінування.

Юлія Свириденко, перша віцепрем'єр-міністерка та міністерка економіки України заявила, що головне завдання — масштабувати роботу вітчизняних виробників. Крім цього, уряд працює над налагодженням виробництва закордонної техніки на території України шляхом підписання Меморандумів з хорватською корпорацією DOK-ING d.o.o. та данською HYDREMA.

Українські виробники можуть виготовляти дві машини для розмінування щомісяця, а загалом в Україні працює 20 таких машин. Однак, згідно з даними Мінекономіки, для очищення території країни від мін та вибухівок необхідні більші потужності. Тому уряд прагне локалізувати виробництво необхідної техніки в Україні, щоб уникнути імпортування обладнання і забезпечити купівлю власних рішень. Вітчизняні машини мають переваги перед закордонними, такі як простота конструкції, доступна вартість виробництва, обслуговування та ремонту, а також ефективність у розмінуванні.

Нагадаємо, у ЗСУ пояснили, кого можуть призвати до війська. Також ми писали, скільки українців зникли безвісти через повномасштабну війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.