Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізують всіх? В ЗСУ пояснили, кого можуть призвати до війська

Представник Збройних сил України розповів, які особи можуть бути призвані до української армії в рамках загальної мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Мобілізувати можуть всіх

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Загальна мобілізація в Україні триває від самого початку повномасштабної війни проти Росії. До війська можуть призвати всіх чоловіків, віком від 18 до 60 років, які є цілком придатними до служби.

Про це, як передає УНІАН, розповів керівник служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

Призвати можуть всіх

Представник Збройних сил зазначив, що під час воєнного стану та мобілізації до лав української армії можуть бути призвані фактично всі чоловіки, віком від 18 до 60 років. Проте, важливо, щоб всі вони були придатні за станом здоров'я та не мали жодних проблем, які могли б завадити проходженню військової служби.

"Для того, щоб бути готовим виконувати свій обов'язок, необхідно з'явитися у свої ТЦК СП і оновити свої облікові дані. Тобто, якщо є якесь право на відстрочку — надати це право. Щоб ресурси, які зараз є в ТЦК СП, використовувати правильно", – сказав представник Сухопутних військ.

Крім того, Володимир Фітьо зазначив, що іноді трапляються випадки, коли військовозобов'язаний у реєстрі вважається придатним до проходження військової служби, однак, насправді має захворювання, яке він приховує. В такому випадку, особа повинна з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки та уточнити всі дані.

Чоловіків з інвалідністю можуть мобілізувати

Раніше ми писали про те, що деякі військовозобов'язані чоловіки, які мають інвалідність, можуть бути призвані до війська, попри свій статус. Мова йде про осіб, у яких ІІІ група інвалідності, адже вона вважається найлегшою.

Юрист Іван Ліберман зазначає, що такі чоловіки можуть бути мобілізовані в особливий період за власною згодою, а також за місцем їхнього проживання. Також експерт додав, що розлади здоров'я, які є в осіб з ІІІ групою інвалідності, не вважаються важкими, тому, очевидно, що з ними можна служити у війську. Однак, він зазначив, що особи з цією групою можуть допомагати іншим військовим доволі різними способами. Зокрема, вони можуть готувати їжу, підносити боєприпаси та інші необхідні речі, а також копати траншеї.

Відзначимо, що Іван Ліберман також розповів, що у тому випадку, якщо особа, яка має інвалідність, отримала повістку, її в жодному разі ігнорувати не можна. В такому випадку, за словами юриста, краще з'явитись до місцевого військкомату та підтвердити свій статус. Зокрема, для цього знадобляться документи, що підтверджують інвалідність.

Раніше ми писали, чи потрібно добровільно йти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, чи можуть працівники ТЦК в Україні затримувати осіб, що відмовляються від повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.