Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Українські військові та ветерани зможуть отримати нову допомогу від держави – що відомо

В уряді планують запровадити нововведення, які торкнуться соціальної підтримки захисників

Фото: Генштаб ЗСУ, Укрзалізниця. Колаж: Pro Війну

Для захисників запускають нові програми з підтримки

Фото: Генштаб ЗСУ, Укрзалізниця. Колаж: Pro Війну

В Україні запускають два нові експериментальні проєкти для українських захисників. Один із них стосуватиметься допомоги військовослужбовцям, а інший – ветеранам війни. Проєкти охоплюють допомогу в соціальній сфері.

Про це під час засідання уряду розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Проєкт з допомоги ветеранам

Він передбачає, що ветерани отримуватимуть від держави нову соціальну комплексну послугу. У Кабміні її описали як "формування життєстійкості".

Ця послуга охоплює наступні аспекти:

  • соціально-психологічну допомогу ветеранам;
  • формування і розвиток соціальних навичок та умінь;
  • сприяння адаптації;
  • інші опції.

Хто зможе отримати таку послугу? В уряді планують, що це зможе зробити кожен ветеран, його рідні або одразу група людей.

Проєкт з допомоги військовослужбовцям

Цей проєкт передбачає соціальний супровід військовослужбовців і членів їхніх родин у військових частинах.

Наприклад, військовослужбовцям будуть надавати психосоціальну підтримку для зміцнення родин, допомогу в оформленні документів, в комунікації з органами місцевої та державної влади.

"Це широкі економічні можливості для наших захисників: бізнес, робота, перекваліфікація, адаптація, безбар’єрність. Це житло для ветеранів, це створення центрів ветеранського розвитку та впровадження інституту помічника ветеранів", – пояснив Шмигаль.

Він також додав, що ці проєкти координуватиме Міністерство соціальної політики України.

Як хочуть змінити правила проходження військової служби

Ми нещодавно розповідали про те, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовці можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік. Тобто зможуть перебувати більш як до 60 років без жодних обмежень за віком та строком (зараз існує обмеження — не більше 5 років).

Однак у документі передбачені певні умови, за наявності яких чоловіки можуть залишитися в армії без обмежень за віком. Насамперед вони повинні мати високу професійну підготовку та досвід практичної роботи на займаній ними посаді.

Крім того, такі військовослужбовці повинні бути визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби. Також захисники старше 60 років мають виявити бажання залишитись на військовій службі.

Раніше ми писали про те, хто з військовослужбовців знову отримуватиме 100 тисяч гривень. Також ми розповідали, що в Україні змінили порядок виплат зарплат деяким військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.