Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Вік вже не матиме значення? Як хочуть змінити правила проходження військової служби

У парламенті зареєстрували законопроєкт, який дозволяє залишати чоловіків, яким виповнилось 60 років, на службі в армії

Фото: УНІАН, АрміяInform. Колаж: Pro Війну

Рада пропонує збільшити вік служби для чоловіків

Фото: УНІАН, АрміяInform. Колаж: Pro Війну

У нашій країні триває загальна мобілізація та воєнний стан. З огляду на це, в Раді запропонували дещо змінити строки проходження військової служби.

Відповідний законопроєкт №42813 вже зареєстрували в парламенті.

Документ передбачає, що під час воєнного стану військовослужбовці можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік (більш як 60 років) – без жодних обмежень за віком та строком (зараз існує обмеження — не більше 5 років).

За яких умов чоловіків зможуть залишати в армії без обмежень за віком:

  • вони мають високу професійну підготовку та досвід практичної роботи на займаній ними посаді;
  • вони визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби;
  • вони виявили бажання залишитись на військовій службі.

Рада знизила призовний вік до 25 років

Як ми розповідали вже раніше, 30 травня народні обранці проголосували за зниження граничного віку призову на строкову службу з 27 до 25 років. Це означає, що в мирний час чоловіки, які досягнуть 25 років, будуть звільнені від строкової військової служби. При цьому у воєнний час на військовий облік прийматимуть чоловіків не з 27, а з 25 років.

У Міністерстві оборони обгрунтували зниження віку призову необхідністю поповнення мобілізаційного резерву. Раніше граничний призовний вік становив 27 років. Якщо чоловікові виповнювалося 27 років і він не служив в армії, то мобілізувати його примусово не могли.

Зі зміною закону чоловіків віком від 25 до 60 років навіть без досвіду військової служби зможуть примусово мобілізувати у воєнний час.

Таким чином законопроєкт розширив коло осіб, які можуть бути мобілізовані, за рахунок призовників віком 25 і 26 років, які раніше мобілізації не підлягали.

Однак деякі юристи вважають, що реформа принципово нічого не змінить, адже під час загальної мобілізації можуть призвати будь-якого повнолітнього чоловіка. Стаття 23 Закону України "Про мобілізацію" не містить згадок про призовний вік. Є лише уточнення про часткову мобілізацію — від неї звільняються військовозобов'язані, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені в запас.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.