Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні створили аналог ЗРК Gepard: на що він здатний

Голова Львівської ОВА каже, що головне завдання зенітної устновки полягає у боротьбі проти ворожих безпілотників

Фото: Генштаб ЗСУ, Мілітарний. Колаж: Pro Війну

Львівський ІТ Кластер інвестує у цей проєкт 30 мільйонів гривень

Фото: Генштаб ЗСУ, Мілітарний. Колаж: Pro Війну

На Львівщині розробили унікальну зенітну установку для автоматизованих мобільних груп. За принципом роботи вона є аналогом німецького комплексу "Gepard", однак має значно меншу собівартість.

Про це розповів в інтерв’ю "Укрінформу" начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Місцевий чиновник каже, що головна мета – створення великої кількості мобільних груп, здатних збивати ворожі безпілотники. У планах зараз передача 10 автівок ПВК "Захід", на яких можна буде розмістити зенітні комплекси.

Завдання ЗРК

Основні завдання українських ЗРК, за словами Козицького, полягають у наступному:

  • відслідковування повітряних цілей;
  • захоплення через акустичні датчики, радари;

Крім того, до кінця зими українські ЗРК хочуть укомплектувати автоматичними турелями. Завдяки цьому можна вести вогонь по повітряних цілях без безпосередньої участі людини.

Львівський ІТ Кластер інвестує у цей проєкт 30 мільйонів гривень.

"Будемо мати класний, вітчизняний і значно дешевший комплекс. Львівські компанії створюють таку систему, сподіваємося, що вона пройде усі випробування, і ми надамо для оборони країни якісні автоматичні комплекси", – додав голова ОВА.

За даними голови Львівської ОВА, бізнес допоміг укомплектувати 45 мобільних вогневих груп для ПВК "Захід". Також обладнали 13 груп у складі нового підрозділу, який створили для захисту неба над Львівщиною.

Які особливості РСЗВ "Вільха"

Раніше ми розповідали про те, чим унікальна українська РСЗВ "Вільха". Один її залп системи здатен перетворити на суцільне пекло площу, рівну восьми десяткам футбольних полів.

Головною особливістю "Вільхи" є система наведення і можливість коригування траєкторії ракети в польоті. Кожна пускова установка має 12 ракет, кожна з яких несе бойову частину вагою до 250 кг. Вага самої ракети — 900-1000 кг.

Кожна з її 12 ракет може мати своє польотне завдання, що дає змогу одним залпом уразити кілька цілей на дальності до 120 км. При цьому точність українських ракет у десять разів вища, ніж у снарядів реактивної системи залпового вогню Смерч.

Ракета має: корпус двигуна, сопловий блок, стабілізатори, бойову частину, запобіжно-виконавчий механізм, систему наведення, систему прийняття сигналів супутникової навігації, газове управління, підривачі виробництва українських підприємств.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що бронетехніка ЗСУ була помічена за останньою лінією оборони окупантів. Також ми розповідали, чи готові Сили оборони до атак по енергосистемі України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.