Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ВІН-код військовослужбовця: що це та навіщо він потрібен

В Україні чоловікам, які перебувають на військовому обліку присвоюють індивідуальний електронний код

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Що таке електронний код військового

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Електронний код – це номер запису про людину в Єдиному державному реєстрі призовників. Він складається з 19 цифр і може бути змінений або видалений у разі помилки.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець розповів "Фактам".

Призначення коду – пришвидшити пошук інформації про людину у базах даних. Він формується автоматично під час внесення даних про людину в реєстр. На відміну від індивідуального податкового номеру, електронний код не є персональними даними. Він не містить зашифрованої інформації про людину, а є просто номером запису у базі даних.

"Але те, що в такий мегареєстр хочуть вносити дані про освіту, про стан здоров’я і навіть податкову інформацію, – це взагалі є загроза національної безпеці, тим паче під час дії воєнного стану. І таких реєстрів ніде в світі немає. Я так розумію, в Україні ставиться черговий експеримент на людях і на цих реєстрах", – зазначив юрист.

Куди звертатися, якщо є бажання служити

Раніше ми писали, що під час воєнного стану в Україні існують певні обмеження для прийому до лав Збройних сил. Зокрема, у деяких військоматах не беруть на службу військовозобов'язаних віком до 21 року.

Якщо чоловік віком до 21 року хоче служити, але його не беруть, тоді краще особисто звертатися напряму до різних бригад, аби отримати лист-відношення. Це дозволить йому вступити до лав ЗСУ, навіть якщо у військкоматі йому відмовлять.

Якщо служити хоче людина старшого віку, то в даному випадку все залежить від її стану здоров'я та фізичної підготовки. Якщо вона здорова і фізично підготовлена, то її можуть взяти на службу.

У вакансіях для штурмовика ЗСУ часто вказано вік кандидата від 18 до 30 років. Однак, це не означає, що чоловікам більш старшого віку відмовлять у роботі. Варто подавати своє резюме через відповідні ресурси з пошуку роботи.

Жінок можуть неохоче брати до війська, якщо вони не є військовозобов'язаними (медиками чи фармацевтами). Однак, якщо жінка має необхідні навички та досвід, то її можуть взяти на службу.

Кому чекати на повістку у грудні

Раніше ми писали, що Україні продовжується загальна мобілізація, яка була оголошена 24 лютого 2022 року. На цей момент мобілізації підлягають громадяни України, віком від 18 до 60 років, які є військовозобов'язаними та резервістами.

Не підлягають мобілізації:

  • чоловіки, які не досягли 27-річного віку та не проходили строкову службу;
  • чоловіки, які мають відстрочку від мобілізації;
  • чоловіки, які були засуджені за скоєння тяжких злочинів.

У грудні 2023 року повістку можуть вручити будь-якій військовозобов'язаній особі, яка належить до однієї із п'яти категорій:

  • придатні або обмежено придатні (незалежно від наявності військового досвіду), віком від 27 до 60 років;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком до 60 років;
  • придатні або обмежено придатні чоловіки, віком від 27 до 60 років — для служби за контрактом;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком від 18 до 60 років, які не мають відстрочки та не притягувалися до відповідальності за скоєння тяжких злочинів;
  • придатні або обмежено придатні, віком від 18 до 27 років з-поміж резервістів після проходження строкової служби, військової кафедри або навчання у ЗВО.

Після вручення повістки кожен громадянин зобов'язаний з'явитися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) для уточнення даних, проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) та отримання подальших розпоряджень тощо.

Нагадаємо, що означає кожен пункт у військовому квитку. Також ми писали, які права та обов'язки мають ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.