Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація-2023: куди звертатися, якщо є бажання служити

Юрист пояснив, чи можуть призвати до лав ЗСУ військовозобов'язаних віком до 21 року та як бути старшим чоловікам

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Правник розповів про обмеження у службі в армії під час війни

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні під час воєнного стану все ж існують певні обмеження для прийому до лав Збройних сил. Наприклад, у деяких військоматах не беруть на службу військовозобов’язаних віком до 21 року.

Про це розповів начальник юридичної служби 32 ОМБр Денис Томілін в інтерв’ю виданню "Українська правда".

Правник пояснив, чи може людина, котра має певні обмеження до служби в армії, все ж вступити до лав ЗСУ.

За його словами, якщо чоловіки віком до 21 років налаштовані служити, але їх не беруть, тоді краще особисто звертатися напряму до різних бригад, аби отримати лист-відношення. Якщо ж служити хоче людина старшого віку, то в даному випадку, на думку Дениса Томіліна, все залежить від її стану здоров’я та фізичної підготовки.

Які вимоги вказують у вакансіях

Наприклад, він уточнив, що у вакансіях для штурмовика ЗСУ часто вказано вік кандидата від 18 до 30 років. Однак, це не означає, що чоловікам більш старшого віку відмовлять у роботі. Варто подавати своє резюме через відповідні ресурси з пошуку роботи.

Правник каже, що в деяких випадках жінок можуть неохоче брати до війська. Це стосується тих, хто не є військовозобов’язаними (медиками чи фармацевтами).

Кому чекати на повістку в грудні

Як ми писали вже раніше, мобілізації підлягають громадяни України, віком від 18 до 60 років, які є військовозобов'язаними та резервістами. Виключенням є чоловіки до 27 років, які ще не проходили строкову службу. Призивати їх в армію примусово ТЦК не мають права.

У грудні 2023 року вручити повістки можуть громадянам, які належать до однієї з п’яти категорій:

  • придатні або обмежено придатні (незалежно від наявності військового досвіду), віком від 27 до 60 років;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком до 60 років;
  • придатні або обмежено придатні чоловіки, віком від 27 до 60 років — для служби за контрактом;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком від 18 до 60 років, які не мають відстрочки та не притягувалися до відповідальності за скоєння тяжких злочинів;
  • придатні або обмежено придатні, віком від 18 до 27 років з-поміж резервістів після проходження строкової служби, військової кафедри або навчання у ЗВО.

Після отримання повістки військовозобов'язаний має негайно прийти до відповідного ТЦК для уточнення даних, проходження ВЛК та отримання подальших розпоряджень.

Нагадаємо, раніше ми вже писали про те, чи законні повістки через СМС-повідомлення. Також ми зазначали, хто має з'явитися до ТЦК навіть без повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.