Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призов студентів на військову службу – кого можуть мобілізувати в грудні

В більшості випадків студенти не підлягають мобілізації до лав Збройних сил України, однак існують певні виключення

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Призов студентів

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Значна частина українських чоловіків, віком від 18 до 60 років мають відстрочку від мобілізації. При цьому, існує доволі багато причин для відтермінування від призову. Одна з них – це навчання у виші.

Про те, яких студентів можуть призвати до війська у коментарі NV розповів начальник служби зв'язків з громадськістю Командування Сухопутних військ України Збройних сил України, підполковник Володимир Фітьо.

Мобілізація студентів в грудні

Наразі відомо, що право на отримання відстрочки від мобілізації мають студенти, що навчаються на денній формі навчання в:

  • спеціальних;
  • вищих;
  • середніх технічних закладах освіти.

При цьому, не важливо, чи особа навчається на бюджетній, чи на платній основі, адже найголовнішим фактором тут є саме навчання на денній формі. Також слід додати, що відстрочка від призову надається незалежно від віку особи.

"Якщо студента було відраховано, або він взяв академічну відпустку, і на цей момент студенту від 18 до 27 років, то такий студент під мобілізацією наразі теж не підпадає, адже він у категорії призовників. Якщо ж студента віком від 27 років, який навчається на денній формі навчання, відраховують, чи він отримує академічну відпустку, то такий студент підпадає під мобілізацію. Для студентів важливо знати і пам’ятати, що кожного року вони особисто мають надавати довідку про те, що вони навчаються на денній формі навчання відповідного навчального закладу, до свого територіального центру комплектування та соціальної підтримки", – йдеться у заяві представника ЗСУ.

Слід зазначити, що право на відстрочку від призову також мають і студенти іноземних вишів.

ТЦК розпочало збирати списки учнів

Раніше ми розповідали про те, що адвокатка Марина Бекало в коментарі ТСН.ua розповіла, що територіальні центри комплектування отримують дані про деяких учнів навчальних закладів.

Зокрема, вона зазначила, що згідно з постановою Кабінету міністрів України №1487, особи чоловічої статі, які навчаються в школах, університетах чи будь-яких інших закладах мають стати на облік призовників.

При цьому, це стосується лише хлопців, віком від 16 років, а також у рік досягнення ними 17 років. Саме тоді такі особи стають на військовий облік призовників до місцевих територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Після того, як особи змогли успішно стати на облік до ТЦК та СП вони отримують приписку до дільниці, іншими словами – "приписне".

"Заклад освіти, в якому обліковуються юнаки яким у рік приписки виповнюється 17 років та підлягають взяттю на військовий облік, подає до ТЦК СП список таких громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць", – зазначила адвокатка.

Крім того, після того, як їм виповниться 18 років, такі особи вже можуть вважатися повноцінними призовниками.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, чи справляється військкомат зі своїми обов'язками. Також ми писали, які українці не зможуть отримати бронь від призову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.