Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ТЦК почали збирати списки деяких учнів: кого стосується та на що впливає

Особи, яким невдовзі виповнюється 17 років, повинні стати на облік призовників до територіального центру комплектування та соціальної підтримки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Облік для допризовників

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

На військовому обліку в Україні повинні стояти фактично всі чоловіки, які мають статус військовозобов'язаних, резервістів або ж призовників. При цьому, саме взяття на військовий облік розпочинається з ранніх років.

Про це розповіла адвокатка Марина Бекало.

Взяття 17-річних на облік

За словами юристки, згідно з постановою Кабінету міністрів України №1487, особи що навчаються в університетах, школах або ж інших закладах освіти повинні стати на облік призовників у 17-річному віці. Вони вважаються допризовниками.

Відомо, що хлопців у віці від 16 років та у рік досягнення ними 17 років беруть на облік призовників до місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Там їм також видають так зване "приписне", тобто, приписку до дільниці.

"Заклад освіти, в якому обліковуються юнаки яким у рік приписки виповнюється 17 років та підлягають взяттю на військовий облік, подає до ТЦК СП список таких громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць", – сказала адвокатка.

Також варто додати, що такі особи після виповнення 18 років набувають статусу призовників.

Списки військовозобов'язаних до 1 грудня

Раніше ми розповідали про те, що компанії, організації та навіть державні установи повинні подати списки військовозобов'язаних чоловіків до ТЦК та СП. Крайній термін – 1 грудня 2023-го року.

Слід зазначити, що списки військовозобов'язаних осіб мають подати:

  • роботодавці;
  • установи, підприємства, організації;
  • органи місцевого самоврядування;
  • заклади освіти;
  • виконавчі органи міських, селищних, сільських рад;
  • державні органи.

"Подання списків здійснюється з метою звіряння даних списків персонального військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів з обліковими документами (даними) відповідних ТЦК СП, у яких вони перебувають на військовому обліку", – зазначила Марина Бекало.

Відомо, що такі правила подання даних українців до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки були затверджені Кабінетом Міністрів України. Зокрема, мова йде про постанову №1487.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто з українців точно не зможе отримати бронювання від мобілізації. Також ми повідомляли, що експерт розповів, чи справляються працівники ТЦК та СП зі своїми обов'язками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.