Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виплати військовим – у яких випадках можна залишитися без грошей

Військовослужбовці не отримуватимуть грошей від держави, якщо вони були виведені в розпорядження командирів, зазначила експертка Олена Дабіжа

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У деяких випадках військові не мають права на виплати від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні вже понад півтора року триває повномасштабна війна. Багато чоловіків взяли в руки зброю та відправились на фронт захищати нашу країну від загарбників. За цю нелегку та небезпечну роботу військовослужбовці отримують зарплати та додаткові виплати.

Військова адвокатка Олена Дабіжа в інтерв’ю нашому сайту пояснила, у яких випадках бійці Збройних сил України під час дії воєнного стану можуть не отримувати кошти від держави.

У першу чергу, військовослужбовцям не нараховуватимуть посадового окладу, якщо вони були виведені у розпорядження командирів.

"Така ситуація складається досить часто, особливо, коли військовослужбовець визнаний обмежено-придатним або непридатним до військової служби з переоглядом через певний термін", – заявила юристка.

Також, за словами Дабіжі, військовослужбовець може залишитися без виплати, якщо його не включили до бойових розпоряджень – у такому випадку від не отримає ві держави доплату в розмірі 30 тисяч гривень.

Які надбавки для військових у листопаді

Як ми розповідали вже раніше, в листопаді 2023 року українські військові за певних умов отримуватимуть додаткові виплати від держави. Зокрема, вони можуть претендувати на такі винагороди:

  • 100 тисяч гривень отримають військові ракетних військ, ППО, артилерії, які безпосередньо ведуть вогневе ураження ворога, без умови перебування в зоні бойових дій (такі військові раніше отримували 30 тисяч). Крім того, на такі надбавки мають право ті, хто займаються розмінуванням на передовій (раніше їм також приходило на картку 30 тисяч).
  • 50 тисяч – військові зі складу командування штабів (у тому числі поза районами ведення бойових дій), які здійснюють управління частинами та підрозділами, що ведуть бойові дії (раніше вони отримували 30 000).
  • 30 тисяч – такі гроші нараховують за виконання бойових завдань з розмінування, але поза районами ведення активних бойових дій.
  • 20 100 гривень отримують поранені, які перебувають у розпорядженні понад 2 місяці. Але головна умова, що за станом свого здоров’я не можуть виконувати обов’язки по службі;
  • від 15 до 30 тисяч отримують інструктори учбових центрів;
  • 6 тисяч – солдати строкової служби;
  • 2350 гривень – курсанти.

Крім тогго, по 100 тисяч гривень надбавок нараховують військовослужбовцям, які отримали на війні поранення (травму, каліцтво, контузію та перебувають на лікування у стаціонарі), а також родинам полонених та зниклих безвісти бійців ЗСУ.

Нагадаємо, ми розповідали про те, на які види допомоги та компенсацій від держави має право військовослужбовець, який звільняється зі служби за станом здоров'я. Також ми писали про те, що Кабмін хоче змінити розмір надбавок для військових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.