Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військові зможуть виїжджати за кордон – в Раді пропонують нові підстави

Наразі українські військовослужбовці мають право на перетин державного кордону за наявності підстав

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Перетин кордону для військових

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну заборонено перетинати державний кордон всім військовозобов'язаним чоловікам, зокрема і самим захисникам. Однак, вже невдовзі в Раді можуть запровадити нові підстави для виїзду з країни.

Про це йдеться в законопроєкті №8090.

Виїзд для військових

Згідно із законопроєктом, який було зареєстровано у Верховній Раді України військовослужбовці Збройних сил, а також інших формувань можуть отримати право на перетин державного кордону у випадку, коли їм потрібно провідати своїх кровних або ж шлюбних родичів.

Крім того, обчислення тривалості такої відпустки військовослужбовця відбувається без урахування часу, який потрібен для подолання відстані від місця служби до місця проведення відпустки. Однак, не більше ніж 4 доби.

Також зазначимо, що народні депутати України розглядають можливість зараховувати службу військовослужбовців на пільгових умовах. Тобто, таким чином 1 місяць служби буде зараховуватися як 3 місяці, що створить поліпшені умови для захисників.

Чи може новий законопроєкт вплинути на перетин кордону

Раніше ми писали про те, що представник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону розповів, як може вплинути прийняття нового законопроєкту на перетин державного кордону.

"Законодавство України чітко регламентує хто, як і коли може перетнути державний кордон в умовах воєнного стану. Зокрема, це визначено правилами перетину кордону, що затверджені постановою уряду №57"", – зазначив він.

Крім того, представник ДПСУ зазначив, що під час воєнного стану більшість чоловіків, віком від 18 до 60 років взагалі не мають права покидати територію України. Однак, існують виключення для певних категорій, зокрема:

  • для чоловіків, які мають інвалідність;
  • для чоловіків, які виховують щонайменше трьох дітей;
  • для чоловіків, які самостійно виховують дитину;
  • для чоловіків, які є опікунами осіб з інвалідністю тощо.

Крім того, Демченко додав, що прикордонники дотримуються всіх правил перетину державного кордону.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, в чому полягає різниця між воєнним станом та станом війни. Також ми повідомляли, що українці не зможуть зробити без наявності військово-облікових документів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.