Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військовим можуть заборонити публікації в соцмережах – про що йдеться

Депутати Верховної Ради пропонують новий законопроєкт, який стосується українських військових

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Війну

Військовим можуть заборонити публікації в соцмережах

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Війну

Достатньо велика кількість українських військовослужбовців ведуть соцмережі. Проте деякі публікації можуть нести небезпеку для захисників.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Заборона на публікації в соцмережах

Нещодавно на сайті Верховної Ради України з'явився проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист".

В ньому йдеться про те, щоб українські військові перестали публікувати в соціальні мережі ті фото та відео, які можуть нести безпосередню загрозу для захисників. Зокрема, мова йде про ті матеріали, за допомогою яких ворог може дізнатися:

  • місцерозташування позицій Збройних сил України;
  • поставлені задачі армії;
  • виділені кошти на армію тощо.

Зазначимо, що сам законопроєкт вже внесено у Верховну Раду. Водночас ініціаторами цього закону стала велика кількість нардепів.

В яких месенджерах не варто спілкуватися з військовими

Раніше ми писали про те, в яких месенджерах звичайним українцям не варто спілкуватися з військовослужбовцями. Зокрема, сюди варто віднести:

  • Skype;
  • Snapchat;
  • Telegram (хоча він вважається захищеним, деякі фахівці не радять його використання для спілкування з військовослужбовцями);
  • Messenger by Facebook (він також вважається захищеними, але в певних ситуаціях може становити загрозу).

Що стосується Viber, то тут, за даними представниці компанії, цей месенджер вважається доволі безпечним.

"Безпека та приватність спілкування – одна з ключових цінностей нашого продукту. Офір Ейал, генеральний директор Rakuten Viber, коментував для українських медіа раніше, що: "Чати та дзвінки в Rakuten Viber за замовчуванням захищені наскрізним шифруванням з 2016 року. Це означає, що ані треті особи, ані співробітники Viber не можуть перехопити та розшифрувати чати та дзвінки. Ключі дешифрування до чатів та дзвінків зберігаються лише на пристроях користувачів, щоб вони могли розшифрувати та відкривати свої чати та здійснювати дзвінки. Viber також не має доступу до цих файлів", – зазначила представниця Viber.

Водночас безпечних месенджерів не так багато, однак здебільшого військові використовують Signal та WhatsApp.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як військовому користуватися мобільним телефоном на фронті. Також ми повідомляли, який смартфон варто використовувати захисникам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.