Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни в мобілізації: чи втратять військові право на звільнення зі служби

Безугла спростувала інформацію про скасування права на звільнення з армії у новому законопроєкті про мобілізацію

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи зможуть військові звільнитися зі служби

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Народна депутатка Мар'яна Безугла заперечила чутки про те, що у новому законопроєкті про мобілізацію планують скасувати право військових на звільнення зі служби. Вона заявила, що така норма в законі залишиться, і навіть сама заблокувала б його, якби це сталося.

Про це Безугла написала на своїй сторінці у соціальній мережі.

Депутатка від "Слуги народу" зауважила, що в Мережі поширюються чутки про скасування права військових на звільнення зі служби у новому законопроєкті про мобілізацію. Вона запевнила, що це неправда.

"Ніхто не збирається прибирати норму про право на звільнення з конкретним терміном мобілізації. Якби таке сталося, то сама заблокувала б... Ми маємо дати людям відповідь. І справедливість. Уникайте чуток" – заявила політикиня.

Крім того, у коментарі до допису депутатка відповіла, що нову редакцію відповідного законопроєкту мають внести до Верховної Ради на розгляд протягом тижня.

Коли військові можуть отримати звільнення

Раніше ми писали, що зараз в Україні неможливо провести демобілізацію військових, оскільки триває воєнний стан. Однак, згідно з чинним законодавством, військові, які закінчили військові навчальні заклади, повинні служити щонайменше 5 років.

Багато тисяч українських військових зараз перебувають на фронті з початку повномасштабного вторгнення Росії. Демобілізація для них поки неможлива, оскільки триває воєнний стан.

За чинним законодавством, військові, які закінчили заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та здобули відповідну освіту, повинні перебувати на службі щонайменше 5 років.

Інші військовослужбовці в Україні служать різні терміни:

  • військові, які мають ступінь вищої освіти магістра – до 1 року;
  • військові, які проходять строкову службу – до 18 місяців;
  • військові контрактної служби – рядові (до 3 роки), сержанти та старшини (від 3 до 5 років);
  • військові, які отримали звання після проходження курсу військового вишколу – від 24 до 60 місяців.

Однак після завершення воєнного стану, військові, які закінчили військові навчальні заклади, будуть продовжувати службу протягом 5 років.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які виплати будуть отримувати військовослужбовці в Україні у 2024-му році. Також ми повідомляли, хто може отримувати виплати у розмірі 100, 50 та 30 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.