Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ЗСУ 32 роки: як змінювалася українська армія за роки незалежності України

6 грудня відзначається важливе професійне свято — День Збройних сил України, саме вони боронять нашу Батьківщину від ворогів

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

6 грудня відзначається День ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Щороку 6 грудня в Україні відзначають день Збройних сил України (ЗСУ). Це свято всіх військових, які мужньо та самовіддано захищають нашу країну від ворогів. Росія мріяла захопити Київ "за три дні", але зустрілась із міцним українським військом, яке виявилось "не по зубах" диктатору Володимиру Путіну.

З’ясовували, які змінились Збройні сили України за 32 роки незалежності.

Яка структура ЗСУ

Згідно із військовим законодавством, наші ЗСУ мають чітку структуру:

  • види ЗСУ: Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили;
  • окремі роди сил ЗСУ: Сили спеціальних операцій, Сили територіальної оборони, Сили логістики, Сили підтримки, Медичні сили;
  • окремі роди військ ЗСУ: Десантно-штурмові війська, Війська зв’язку та кібербезпеки;
  • спеціальні війська: інженерні війська; війська радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту; війська зв’язку; війська радіоелектронної боротьби.

Початок історії ЗСУ

Збройні сили України беруть свій початок із Дня проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Саме цю дату можна назвати початком створення української армії. Цього дня Верховна Рада схвалила важливу постанову "Про військові формування в Україні". Нею було вирішено створити Міністерство оборони України.

11 жовтня 1991 року схвалено Концепцію оборони та будівництва Збройних сил України й створено Раду оборони України.

Після розпаду Радянського Союзу, Україна, яка володіла третім за величиною ядерним потенціалом у світі, вирішила відмовитися від нього та проголосила принцип без’ядерності.

6 грудня схвалено закони "Про оборону України" й "Про Збройні сили України". Крім того, з’явився текст Військової присяги, яку урочисто складають всі, хто вступає до лав ЗСУ, й досьогодні.

Вже із 1997 року розпочалося стратегічне планування оборони країни, а 1 серпня того ж року відбулось перше святкування Дня Військово-Морських Сил України.

Важливим кроком в історії створення ЗСУ стало запровадження системи військово-адміністративного поділу території України – військові округи замінили оперативними командуваннями.

Період із 1991 по 1995 рік відзначився формуванням української розвідки, а також створенням Військово-Морських Сил на базі Чорноморського флоту, Військ Повітряної оборони та Військ Протиповітряної оборони.

У 1992 році був створений Генеральний штаб ЗСУ.

З 1997 року стартувало стратегічне планування оборони України.

У 2010 році влада України схвалила важливе рішення – було оголошено про партнерство з Організацією Північноатлантичного договору та почалося реформування ЗСУ відповідно до стандартів НАТО.

У 2012 році засновані Високомобільні десантні війська, спрямовані на оперативну реакцію на загрози нацбезпеці.

У 2014 році Росія анексувала Крим і розпочала війну на Сході України. У цей час було проведено антитерористичну операцію (АТО) в Донецькій та Луганській областях, а Україна втратила позаблоковий статус. У 2015 році розпочались реформи в ЗСУ для адаптації до стандартів НАТО.

Чисельність ЗСУ

Станом на жовтень 1993 року чисельність армії складала 455 тис. військовослужбовців. Однак на кінець 1995 року кількість військових скоротили до 400 тис. осіб.

У період із 2006 по 2011 роки продовжилось скорочення чисельності українських військових – із 245 тис. до 192 тис. осіб.

До війни з Росією, у 2013 році, у лавах ЗСУ перебувало 166 тисяч осіб (тоді на оборону країна витрачала всього лиш 1% від ВВП).

Після анексії Криму та початку бойових дій на Донбасі чисельність ЗСУ збільшилася до 250 тисяч осіб (такою вона залишалася до 2018 року включно).

Цікаво, що у 2019 році чисельність української армії скоротилася до 246 тисяч військовослужбовців. Але вже наступного року ЗСУ знову налічували 250 тисяч військових.

У 2021 році чисельність ЗСУ знову становила 246 тисяч осіб.

Однак, у 2022 році, після повномасштабного вторгнення Росії, з урахування мобілізованих, у ЗСУ налічувалось вже приблизно 700 тисяч осіб. Таким чином, порівняно з 2014-2021 роками, чисельність української армії зросла майже втричі.

Сучасна українська армія

Станом на сьогодні українські військові ведуть героїчний опір російським загарбникам, маючи великий досвід війни на Сході України. Захисники та захисниці країни отримали глобальну підтримку з боку різних країн у вигляді зброї, фінансової та гуманітарної допомоги.

За даними аналітиків Global Firepower, ЗСУ станом на 2023 рік нараховують близько 500 тисяч військовослужбовців, із них 200 тисяч – чинного військового складу. Крім того, 250 тисяч солдатів входить до складу резервних сил країни.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що експерт розповів, як вирішити проблему з нестачею людей у війську. Також ми розповідали, для чого українській армії потрібна молодь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.