Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Звільнення зі служби: на які виплати мають право військові у 2024 році

Військові після звільнення мають право на компенсацію за неотримане майно, одноразову грошову допомогу і відшкодування за відпустки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У 2024 році після звільнення військові мають право на виплати від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Українські військові після звільнення зі служби мають право на виплати від держави. Нарахування у такому випадку поділяються на обов'язкові та додаткові.

Про це йдеться у законі України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Дві групи виплат

Виплати військовим після звільнення, згідно із законодавством, поділяються на дві групи:

  • обов'язкові;
  • додаткові.

Обов'язкові виплати

Після завершення служби демобілізованим мають надати:

  • Компенсацію за неотримане майно — на неї мають право військові, які не встигли отримати його під час служби. Для цього слід отримати довідку від речової служби про вартість майна та написати рапорт командирові.
  • Одноразова грошова допомога нараховується тим, хто звільняється за станом здоров'я. Розмір одноразового нарахування складає 50% місячного грошового забезпечення за кожний рік служби. Так, військові, що звільняються за віком, через скорочення штату або закінчення терміну контракту, отримують одноразову грошову допомогу у розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби, але не менше 25% місячного грошового забезпечення.
  • Відшкодування за невикористану відпустку. Розмір компенсації у цьому випадку визначається всіма невикористаними днями основної та додаткової відпустки.

Додаткові виплати

Також за наявності певних підстав військові після звільнення зі служби можуть отримати:

  • Кошти для оздоровлення – військовослужбовці, які звільняються від служби та не отримали кошти для оздоровлення під час служби, мають право на їх виплату після демобілізації. Розмір компенсації визначається за посадовим окладом, виплатами за званням та надбавкою за вислугу років.
  • Фінансову допомогу у розв'язанні соціально-побутових питань. Тут є дуже важлива деталь – сума допомоги не може перевищувати місячного забезпечення військовослужбовця, з урахуванням усіх видів грошового забезпечення, крім винагород.

Виплати після демобілізації

В українському законодавстві йдеться й про те, що військові, які звільняються зі служби після демобілізації, мають право на одноразову грошову допомогу. Її розмір залежить від вислуги років та деяких критеріїв:

  • для військовослужбовців, які звільняються за станом здоров'я, розмір одноразової грошової допомоги становить 50% місячного грошового забезпечення за кожний рік служби;
  • для військовослужбовців, що звільняються за віком, через скорочення штату або завершення терміну контракту – 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби, але не менше 25% місячного грошового забезпечення;
  • для військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації — 4% місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний місяць служби, але не менше ніж 25% місячного грошового забезпечення.

Варто знайти й про те, що допомога виплачується з розрахунку місячного грошового забезпечення без урахування додаткових винагород. До розрахунку допомоги обчислюються лише повні місяці служби.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, з чого складається грошове забезпечення військовослужбовців в Україні. Також ми розповідали, якими будуть виплати для захисників у 2024-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.