Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

21 місяць повномасштабної війни з Росією: наслідки для України в цифрах

З'ясовували, яких збитків зазнала наша країна від початку повномасштабного вторгення Росії — зокрема, скільки території було заміновано, які наслідки обстрілів для об'єктів культури

Фото: Львівська ОВА,  Кабмін.Колаж: Pro Війну

Україна за 21 місяць війни зазнала величезних збитків

Фото: Львівська ОВА, Кабмін.Колаж: Pro Війну

В Україні вже 21 місяць триває повномасштабна війна з Росією. Наша країна героїчно обороняється, але, на жаль, ворог завдає колосальних збитків економіці, екології, щодня гинуть мирні люди.

Ми з’ясовували, яких збитків вже завдала Росія Україні від початку повномасштабного вторгнення, із 24 лютого 2022 року.

Кількість біженців з України у світі

Згідно з даними аналітиків, станом на літо 2023 року за кордоном через війну перебувають 5,6–6,7 млн українців. Понад 4 мільйони українців знайшли прихисток у країнах ЄС. Найбільше українців виїхали до Німеччини (28%), Польщі (24%) та Чехії (9%).

За межами Європи найбільше наших громадян прийняли США та Канада: у США близько 280 000, у Канаді – близько 234 500 українців.

Руйнування об’єктів культури

За даними Мінкульту, понад 664 об'єкти культурної спадщини вже пошкоджено або зруйновано через підступні дії Росії. Відомо, що 24 будівлі культурного значення, на жаль, зруйновані вщент та не підлягають відновленню.

Аналітики зазначають, що від початку повномасштабної війни в нашій країні було пошкоджено 598 бібліотек.

Депортація українців

З 24 лютого 2022 року російські окупати вже вивезли на територію своєї країни понад 2,8 млн українських громадян.

За даними сайту Children of War, 19 546 із них — діти, проте за неофіційними даними ця кількість може перевищувати кілька сотень тисяч.

Станом на 1 листопада 2023 року 386 дітей вдалося повернути додому.

Наслідки замінування України

Від початку повномасштабного вторгнення, площа забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами територій нашої країни зросла до 174 тисяч кв. км. У таких небезпечних умовах наразі проживає понад 5 млн українців, розповів начальник управління протимінної діяльності Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони Олег Шуварський.

За оцінками спеціалістів, заходи з розмінування України займуть приблизно 757 років, за умови, що 500 груп розмінування продовжуватимуть працювати одночасно. За даними Світового банку, розмінування України коштуватиме 37,4 млрд доларів (протягом наступних 10 років).

Знищення закладів освіти

Страждає від обстрілів та ракетних ударів і українська освіта. За даними аналітиків, від початку війни 3 536 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів. Повністю зруйновано 337 шкіл, були пошкоджені та потребують відновлення 3 199 закладів.

Злочини проти журналістів

Да даними Інституту масової інформації, лише за рік та 8 місяців повномасштабної війни Росія здійснила 540 злочинів проти журналістів та представників медіа. Вже загинуло 68 журналістів, зникли – 14, викрадено – 23, поранено – 24. Під обстріли під час здійснення своєї професійної діяльності потрапило понад 40 представників ЗМІ.

Які збитки від підриву Каховської ГЕС

Як ми розповідали вже раніше, збитки від підриву ворогом дамби Каховської ГЕС оцінюються в понад 11 млрд доларів. Найбільшої шкоди було завдано житловому сектору та енергетиці.

За спільного звіту Кабміну та ООН, маємо наступні суми збитків, завданих інфраструктурі, енергетиці та житловому фонду країни:

  • розмір прямої шкоди, завданої активам та українській інфраструктурі – 2,79 млрд доларів;
  • розмір збитків внаслідок підриву ГЕС – понад 11 мільярдів доларів;
  • пряма шкода інфраструктурі – 1,2 млрд доларів;
  • збитки активам в енергетичному та житловому секторах – 1,1 млрд доларів.

Аналітики звернули увагу, що тривалий час вплив катастрофи на довкілля залишатиметься найбільшою проблемою.

Загальні потреби у відбудові та відновленні складають 5,04 мільярда доларів, з яких 1,82 мільярда знадобляться в найближчій/короткостроковій перспективі.

Раніше ми писали про те, які водоканали вимушено зупинили роботу через підрив Каховської ГЕС. Також раніше в НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплинув на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.