Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Це вимога суспільства: на що витрачатимуть залишки із бюджетів громад

Прем'єр-міністр детально розповів, яким чином можна забезпечити вітчизняне виробництво дронів та снарядів залишками коштів із бюджетів громад

Фото: Генштаб ЗСУ, Кабмін, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Україна має самостійно виготовляти зброю - Шмигаль

Фото: Генштаб ЗСУ, Кабмін, УНІАН. Колаж: Pro Війну

На потреби армії будуть спрямовуватися додаткові гроші. Зокрема, залишки з місцевих бюджетів громад підуть на виготовлення військового озброєння в Україні.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, спілкуючись із журналістами, 15 вересня.

Український прем'єр пояснив, що Кабмін наразі вкрай відповідально ставиться до розподілу бюджетних коштів.

"Ми розуміємо, що централізована закупівля дронів з їх відповідним кодуванням, маркуванням потрібна нашій армії. Але всі дрони є ефективними під російським РЕБ, їх неможливо просто закупити й віддати, вони повинні мати спецпідготовку. Треба вчити наших військових управляти дронами, це теж закладається в проєкт "Армії дронів", – сказав прем'єр.

Він звернув увагу на то, що зараз Україна має налаштовуватись на внутрішнє виробництво снарядів, через те, що їх немає де більше взяти, а радянські боєприпаси у світі закінчились. Вони є в Росії, а якась частина залишилась в Північній Кореї.

"Ми маємо виробляти для себе боєприпаси й техніку. Свою спроможність треба розбудовувати. На рівні громад це неможливо зробити. Громади накопичують щомісячно десятки мільярдів гривень, які не використовуються. Дозволити собі заморозити на рахунках громад, просто накопичувати на час війни – це злочин. Ми маємо ці гроші направляти на нашу оборонну спроможність. Це вимоги українського суспільства", – підкреслив Шмигаль.

Прем'єр впевнений, що суспільство підтримає проєкт виробництва зброї та дронів. Однак децентралізовано це зробити неможливо, бо неможливо фінансувати армію з тисячі ресурсів. Армія завжди фінансується державою.

"Ми не хочемо торгуватись, ми лишаємо громадам абсолютну спроможність. Вона на 75 мільярдів вище, ніж їхня довоєнна спроможність. Жодна громада не буде мати менше бюджету, ніж у 2021 році, вона не постраждає. Якщо хтось хоче бавитись політикою, я взагалі буду вважати це зрадою національних інтересів, тому що ми сьогодні зосереджені на перемозі", – підкреслив він.

Нова розробка безпілотника для ЗСУ

Раніше ми писали про те, що українська компанія SkyLab представила нову модифікацію безпілотного літального апарата (БПЛА) під назвою Shoolika mk6, яка відрізняється своєю стійкістю до систем радіоелектронної боротьби (РЕБ) ворога. БПЛА Shoolika mk6 успішно пройшов офіційний протокол "РЕБостійкості", що було підтверджено членами комісії Міністерства оборони України.

Виробництво десяти РЕБостійких коптерів SkyLab займає приблизно три тижні, у яких включається збірка, прошивка, калібрування, тестування та пакування продукту. Середня вартість виробництва одного коптера становить близько $25-30 тис.

Плани компанії включають масштабування виробництва коптера Shoolika MK6, співпрацю з Державними оборонними замовленнями та відкриття офісу в Європі. Крім того, вони працюють над модифікаціями однієї моделі дронів для використання одного приладу у різних військових місіях.

Раніше ми розповідали, скільки коштують турецькі безпілотники Bayraktar. Також ми писали, скільки коштує захистити Україну від російських ракет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.