Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Підтримка України — чи достатньо грошей виділяє Євросоюз на боротьбу з агресором

Експерти проаналізували, що на допомогу Україні у війні Євросоюз виділяє всього лиш 0,03% свого річного валового внутрішнього продукту

Фото: сайт ЄС, УНІАН. Колаж: Pro Війну

ЄС витрачає на підтримку України лише 0,03% свого ВВП

Фото: сайт ЄС, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Повільні темпи збільшення витрат та інвестицій у Європі – це перешкода для підтримки України у повномасштабній війні. Крім того, це не дозволяє підвищувати рівень обороноздатності країн ЄС.

Про це йдеться в аналізі інтернет-порталу Defense Industry Europe.

Експерти зазначають, що в більшості європейців сформувалось чітке розуміння того, що:

  • зараз "на кону" стоїть питання існування України;
  • а також власна здатність Європи захищатися від країни-агресора.

Скільки ВВП Євросоюз витрачає на підтримку України

Станом на сьогодні, річний валовий внутрішній продукт (ВВП) Євросоюзу становить приблизно 16 трильйонів євро, проте з Європейського фонду Україні надається підтримка на суму лише 4,6 мільярда євро, що становить лише 0,03% європейського ВВП.

Однак, аналізуючи економічні показники європейських країн, Defense Industry Europe робить висновок, що союзники по ЄС мають спільну спроможність як підтримувати Україну аж до її перемоги, так і забезпечувати безпеку громадян Європи.

Ще цієї весни було досягнуте спільне рішення, що до березня 2024 року в Україну буде відправлено 1 мільйон артилерійських боєприпасів. Але вже зараз зрозуміло, що всі країни-члени ЄС повинні зробити ще більше, щоб досягти цієї мети. Експерти також кажуть, що на додаток до відправки наявних боєприпасів і виробництва нових, слід також "оперативно розглянути інші альтернативи, наприклад, закупівля снарядів у третіх країн".

"До речі, якраз ця тема була однією з головних на нещодавній неформальній зустрічі міністрів оборони країн ЄС. У фокусі уваги європейських чиновників було обговорення продовження підтримки України та подоланні інших європейських оборонних викликів. Також відбувся обмін думками щодо довгострокового впливу російської загарбницької війни проти України на регіональному та глобальному рівнях", - наголошують аналітики.

Хто не хоче бачити Україну в Євросоюзі

Як ми розповідали раніше, з пересторогою до перспектив України ставляться багато представників блоку. При цьому деякі країни визнають, що майбутнє нашої країни пов'язане саме зі вступом до ЄС, але зазначають, Україна має відповідати певним критеріям.

Наприклад, один із високопосадовців Євросоюзу на початку 2023 року сказав, що попри те, що Київ має досить високі очікування, необхідно виконати всі умови, які поставила Єврокомісія.

Раніше ми пояснювали, які зміни відбудуться у внутрішній економіці України після вступу до НАТО. Більше про економічні перспективи читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.