Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Україна отримала нові БМП YPR-765 PRI: чим вони особливі та скільки коштують

ЗСУ отримали нові бойові машини піхоти від невідомого спонсора

Фото: АрміяInform. Колаж: Pro Війну

ЗСУ отримали бельгійські БМП YPR-765 PRI

Фото: АрміяInform. Колаж: Pro Війну

У Збройних сил України з'явилися нові бойові машини піхоти YPR-765 PRI (AIFV-B-C25), які були виготовлені в Бельгії. У соціальних мережах з'явилося відео, на якому можна побачити ці машини.

Розповідаємо більш детально про цю ситуацію та дану БМП.

На відео була показана одна бойова машина піхоти YPR-765 PRI. Офіційна інформація від Бельгії щодо передачі цих бойових машин Україні не надходила. Точна кількість таких бойових машин на озброєнні Збройних сил України залишається невідомою, а також немає інформації, як саме вони потрапили до України. Є припущення, що одна з країн, яка підтримує Україну у боротьбі проти російської агресії, можливо, придбала ці бойові машини у приватної компанії, що зберігає списану військову техніку.

Наразі Україна мала отримати від Нідерландів близько 200 бронетранспортерів YPR-765, які оснащені великокаліберними кулеметами та мають покращені можливості порівняно з M113. Ці бронетранспортери здебільшого призначені для боротьби з піхотою і не мають таких розширених бойових можливостей, як у версії бойової машини піхоти YPR-765 PRI. У бойових машинах піхоти YPR-765 PRI значно покращені бойові характеристики, що робить їх більш ефективними у веденні бою як з піхотою, так і з бронетехнікою противника.

Історія

Бойова машина піхоти YPR-765 – це броньована бойова техніка, яка була розроблена і вироблена бельгійською компанією FNSS (FMC-Nurol Savunma Sistemleri A.Ş.) на основі експортної версії американської бойової машини M113A1 і вироблялася з 1982 по 1988 рік. Виробництво цих машин розпочалося у Нідерландах, а далі вони отримали широке поширення і в інших країнах.

Існує кілька різних видів цієї машини, включаючи командно-штабну версію. Ця БМП призначена для перевезення та підтримки піхоти на полі бою.

Армії Бельгії та Нідерландів вже зняли з озброєння YPR-765 PRI, але їх досі використовують армії Єгипту, Йорданії, Бахрейну, Чилі та України.

Характеристики БМП YPR-765 PRI

Бронювання. YPR-765 PRI оснащена бронею, яка забезпечує захист від куль, фрагментів артилерійських снарядів та хімічних загроз. Рівень захисту може варіюватися в залежності від модифікації та покращень, внесених в машину з часом.

Зброя. YPR-765 PRI має автоматичну гармату Oerlikon KBA-B02 калібру 25 мм, розташовану в башті з правого боку машини. Крім того, вона обладнана кулеметом FN MAG калібру 7,62 мм. Також на ній можуть бути встановлені кулемети та протитанкова ракетна система Milan.

Екіпаж. Типовий склад екіпажу цієї бойової машини становить три чи чотири особи. Також вона може перевозити від 8 до 10 військовослужбовців додатково, залежно від конкретної модифікації.

Мобільність. YPR-765 має дизельний двигун, який надає машині високу маневреність на різних типах доріг і у різних кліматичних умовах. Вона може розвивати швидкість до 65 км/год та пересуватися водоймами завдяки плавучості.

Призначення. Ці БМП використовують для транспортування піхоти, забезпечення її вогневої підтримки та боротьби з потенційними загрозами на полі бою. Вони корисні як для оборонних, так і для наступних операцій. При потребі може вести ефективний вогонь також проти легкої бронетехніки.

Вартість

Ціна бойової машини піхоти YPR-765 може значно варіюватися в залежності від різних факторів, таких як модифікація, стан, вік, додаткове обладнання та обсяги замовлення. З інформації з відкритих джерел вартість цих БМП варіюються від 150 000 до 300 000 доларів за одиницю.

Важливо відзначити, що Бельгія надає значну військову підтримку Україні. Наприклад, до кінця листопада 2023 року Збройні сили України отримають від Бельгії 40 бойових машин піхоти M113. Ці бойові машини будуть піддані модернізації та приведені до належного стану перед їх відправленням до України.

Раніше ми писали про головні характеристики та ціни ППО IRIS-T, яку Німеччина хоче передати Україні. Також розповідали, на що здатні крилаті ракети Storm Shadow.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.