Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Бронювання від мобілізації: НБУ змінив порядок визначення критично важливих компаній

Національний банк України оновив порядок визначення компаній та організацій, які можуть забронювати від мобілізації своїх працівників

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Війну

НБУ оновив порядок визначення критично важливих компаній

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Війну

Юридичні особи, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період будуть визначатися за новим порядком. Однак, це торкнеться не всіх організацій.

Про це йдеться на сайті Нацбанку.

Таким чином, зміни стосуватимуться:

  • страховиків;
  • компаній, які супроводжують автоматизовані банківські системи системно важливих банків для виконання операцій у СЕП НБУ.

Згідно з оновленим порядком, такі компанії зможуть звернутися до НБУ, щоб отримати статус критично важливої. Це надасть змогу бізнесу забронювати своїх працівників від мобілізації.

Крім того, при зверненні компанії до держустанови, НБУ буде приймати рішення:

  • про відповідність особи трьом або більше критеріям важливості, визначеним Порядком та критеріями визначення підприємств, установ та організацій, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76;
  • про визначення особи критично важливою для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період для цілей бронювання військовозобов'язаних працівників;
  • про визначення особи такою, що має важливе значення для галузі національної економіки або задоволення потреб територіальної громади (у разі відповідності галузевому критерію НБУ).

Варто зазначити, що визначення страхових компаній критично важливими в галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, можливе лише при ухваленні відповідного рішення Національним банком України.

Хто зможе отримати бронь від призову у 2024 році

Раніше ми писали, що в Україні діє система бронювання, що дає можливість деяким категоріям працівників отримати відстрочку від мобілізації.

Забронювати понад 50% працівників можуть підприємства, які:

  • виробляють товари для українських військовослужбовців;
  • виробляють боєприпаси та снаряди;
  • ремонтують та модернізують техніку для ЗСУ.

Забронювати до 50% співробітників, можуть підприємства, установи та організації, що працюють у:

  • літакобудівній сфері;
  • промисловості;
  • космічній галузі.

Однак, для обох типів бронювання, необхідно, щоб компанія мала контракт з державним замовником, а також спрямування понад 50% продукції та товарів на оборонну сферу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, в яких випадках військовозобов'язані можуть не з'являтися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, як можуть карати чоловіків за неявку до ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.