Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Бронювання від мобілізації по-новому: хто отримає відстрочку першочергово

В Україні посилять процес мобілізації, водночас відбудуться зміни в механізмі бронювання працівників

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні змінять механізм бронювання від мобілізації

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Збройні сили України потребують значного кадрового поповнення, тому уряд не може бронювати велику кількість співробітників підприємств. Щонайменше восьмеро працівників мають забезпечувати українського одного захисника.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль на своїй сторінці у соціальній мережі.

Водночас уряд працює над тим, щоб зробити систему бронювання від мобілізації більш справедливою та забезпечити відстрочкою від мобілізації співробітників критичних організацій.

Таким чином, пріоритетними для бронювання будуть особи, що працюють на підприємствах, які:

  • забезпечують життєдіяльність країни;
  • належать до критичних галузей економіки;
  • несуть вагоме податкове навантаження;
  • отримують офіційну зарплату на рівні середньої або вище середньої по галузі.

Зі слів очільника уряду, всі українці мають або воювати, або працювати. Рамки майбутньої системи бронювання, яку розробляє Кабмін – це вплив підприємства або галузі на економіку. Механізм комплексно опрацьовує:

  • середню заробітну плату;
  • рівень зарплати;
  • рівень сплати податків.

Крім того, прем’єр зауважив, що станом на зараз бронювання від мобілізації отримали близько 700 тис. людей.

"Критичні для економіки підприємства збережуть пріоритет у бронюванні, але додаткові можливості отримають підприємства, які наповнюють державний бюджет… Наприклад, податкове навантаження вище середнього по галузі. Такого офіційного показника немає, але податкова його надає", – розповів Шмигаль.

Водночас уряд планує вдосконалити процес бронювання від мобілізації та зробити його більш практичним на державному рівні. Тобто сплата податків, офіційна зарплата має бути середньою або вищою за середню по галузі задля привілеїв бронювання працівників підприємства.

В Раді планують подовжити термін бронювання від мобілізації

Раніше ми писали, що народні обранці планують внести норму до законопроєкту про посилення мобілізації щодо бронювання на користь працівників.

У парламенті мають намір подовжити термін бронювання від мобілізації від 6 місяці до 1 року. Водночас нардепи висунули пропозицію зробити подовження бронювання автоматичним.

Це стосується:

  • підприємств, яким встановлено мобілізаційні замовлення;
  • компаній, які працюють над виробництвом товарів, виконують роботи та надають послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил України;
  • підприємств, які є критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Наразі ж такі організації надають своїм співробітникам бронювання від мобілізації на пів року, а потім працівники мають підтверджувати свої привілеї в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що думають військові стосовно змін щодо призову в Україні. Також ми повідомляли, що нардеп поскаржився Умєрову та Залужному на дії ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.