Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Раді планують подовжити термін бронювання від мобілізації – кого торкнеться

Народні депутати пропонують внести зміни щодо бронювання до законопроєкту про мобілізацію на користь військовозобовʼязаних

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Термін бронювання можуть подовжити

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У парламенті хочуть подовжити термін бронювання від мобілізації з 6 місяців до 1 року. Крім того, Рада може затвердити автоматичне продовження броні.

Про це повідомила Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, зазначено на сайті партії "Слуга народу".

З її слів, нововведення торкнеться:

  • підприємства, яким встановлено мобілізаційні замовлення;
  • компанії, які працюють над виробництвом товарів, виконують роботи і надають послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил України;
  • підприємства, які є критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Зараз такі організації можуть бронювати своїх працівників лише на 6 місяців. До всього, співробітники кожні півроку мають підтверджувати своє право на бронювання від призову до війська в територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Окрім продовження терміну бронювання, до нового законопроєкту про мобілізацію народні обранці пропонували такі правки:

  • дозволити на державному рівні мобілізацію засуджених осіб, які звільнені від відбування покарання, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ нацбезпеки України, а також злочинів, передбачених статтями 402−406, 408−411, 426−433, 437−442 ККУ;
  • дозвіл громадянам на законодавчому рівні використовувати фото- та відеофіксацію, а також спеціальне програмне забезпечення Єдиного держреєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів задля фіксації дій працівників ТЦК;
  • звільнення від призову саперів та демінерів на час навчання та роботи з гуманітарного розмінування.

В Україні зʼявиться новий вид бронювання від мобілізації

Раніше ми писали, що критичні компанії зможуть зарезервувати 50% своїх військовозобов'язаних працівників, але це не гарантує мобілізацію решти.

50% – це компроміс між потребами оборони країни та забезпеченням функціонування критичних компаній. Стовідсоткове бронювання неможливе, адже це негативно вплине на обороноздатність України.

Проблема полягає в тому, що багато IT-фахівців не зареєстровані в системі та не співпрацюють з Територіальними центрами комплектування.

Статус критичної компанії значно спрощує процес бронювання. Отримати його найлегше резидентам Дія.City. Для інших компаній це буде складніше.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що думають військові стосовно змін щодо призову в Україні. Також ми повідомляли, що нардеп поскарживсяУмєрову та Залужному на дії ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.