Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні з’явиться новий вид бронювання від мобілізації: кого стосується

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак є деякі категорії громадян можуть уникнути призову

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Для деяких компаній полегшать процедуру бронювання працівників

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Критичні компанії матимуть змогу забронювати половину військовозобов’язаних працівників зі штату. Проте, це не означає, що іншу половину відразу ж заберуть на фронт.

Заступник міністра цифрової трансформації України з розвитку IT Олександр Борняков розповів про це в інтерв’ю LIGA.net.

Він підкреслив, що велика проблема полягає в тому, що багато фахівців з IT не мають облікового запису та не висловлюють бажання співпрацювати з Територіальними центрами комплектування.

З його слів, в Україні запровадять систему бронювання, де для критичних компаній забезпечується бронювання 50% військовозобов'язаних. Це рішення – складний компроміс між військовими та роботодавцями. Стовідсоткове бронювання працівників критичних організацій неможливе, оскільки це погіршило б готовність до оборони.

Це все стосується резидентів Дія.City, адже портал значно спрощує отримання статусу критичної компанії. Якщо компанія не резидент, то їй буде важко отримати статус критичного і забронювати працівників.

Хто втратить право на бронювання

Раніше ми писали, що підприємства оборонно-промислового комплексу України тепер матимуть можливість необмежено бронювати своїх військовозобов'язаних працівників, незалежно від їхнього військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Рішення, що визначається постановою Кабінету Міністрів України від 6 січня 2024 року, спрямоване на забезпечення стабільності та розвитку оборонно-промислового комплексу, визначаючи підприємства, які входять до сфери його критичної важливості.

Згідно з цим рішенням, компанії, визначені Міністерством стратегічної промисловості як критично важливі в оборонно-промисловому комплексі, можуть бронювати своїх військовозобов'язаних працівників незалежно від їхнього військового статусу та спеціальності, а також без обмежень кількості призовників, яких можна забронювати.

Внесені зміни до постанови №76, що регламентує порядок бронювання військовозобов'язаних, дозволять:

  • утримувати на підприємствах оборонно-промислового комплексу висококваліфіковані кадри, які є вирішальними для виробництва оборонної продукції;
  • забезпечити стале функціонування та збільшити обсяги виробництва в даному секторі.

Заступник Міністра стратегічної промисловості України Олег Універсал підкреслив, що ці зміни становлять важливий крок у напрямку забезпечення сталого розвитку оборонно-промислового комплексу України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що думають військові стосовно змін щодо призову в Україні. Також ми повідомляли, що нардеп поскаржився Умєрову та Залужному на дії ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.