Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни в мобілізації: хто втратить право на бронювання

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до постанови №76, яка регламентує правила бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні змінили порядок бронювання військовозобов’язаних

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Підприємства оборонно-промислового комплексу України зможуть бронювати своїх військовозобов’язаних працівників без обмежень за кількістю та без врахування рівня дефіцитності їх військової спеціальності. Це рішення було ухвалено Кабінетом Міністрів України 6 січня 2024 року.

Про це пише Урядовий портал.

Згідно з ухваленим рішенням, військовозобов’язаних працівників підприємств, установ та організацій, що визначає Міністерство стратегічної промисловості критично важливими у сфері оборонно-промислового комплексу, бронюють:

  • незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності;
  • без обмежень кількості чоловікові призовного віку, які можуть бути заброньовані.

Зміни до постанови №76, яка регламентує правила бронювання військовозобов’язаних, дозволять:

  • утримати в ОПК кваліфіковані кадри, які є критично важливими для виробництва оборонної продукції;
  • забезпечити стале функціонування підприємств ОПК;
  • наростити обсяги виробництва оборонної продукції.

Заступник Міністра стратегічної промисловості України Олег Універсал зазначив, що зміни до постанови є важливим кроком у забезпеченні сталого розвитку оборонно-промислового комплексу України.

Українці знайшли спосіб уникнути мобілізації за допомогою фіктивних розлучень

Раніше ми писали, що під час загальної мобілізації в Україні чоловіки все частіше звертаються до суду з позовами про розлучення та встановлення опіки над дитиною на користь батька. Таким чином вони отримують бронь від призову та можливість виїхати за кордон.

Однак, більшість таких розлучень є фіктивними. Журналісти проаналізували майже 30 тисяч схожих справ, розглянутих судами України у 2021-2023 роках. З них понад 30% були розглянуті Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області. Упродовж 2023 року цей суд ухвалив понад 850 таких рішень.

Зазначимо, що до суду у Білгород-Дністровському звертаються громадяни з усієї України. Майже всі рішення ухвалювали четверо суддів.

Наразі НАБУ заочно повідомило про підозру у вчиненні злочину колишнім голові Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександру Боярському. Також до кримінального провадження залучено трьох суддів, адвокатів та посередників.

За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що думають військові стосовно змін щодо призову в Україні. Також ми повідомляли, що нардеп поскаржився Умєрову та Залужному на дії ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.