Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Українці знайшли новий спосіб бронювання від мобілізації – деталі

У Білгород-Дністровському суді рішення про фіктивне опікунство схвалювали чотири судді, запити приймали з усієї України

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Чоловіки почали частіше оформлювати фіктивне опікунство

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні почастішали випадки розлучень із подальшим оформленням опікунства на батька. Таким чином, під час загальної мобілізації, чоловіки отримують бронь від призову, а також можливість виїхати за кордон.

Про це йдеться у розслідуванні NGL.media.

Журналісти підтвердили, що більшість розлучень із подальшим позбавленням матері права виховання дитини на користь батька в Україні зараз є фіктивними.

Дійти такого висновку допоміг аналіз майже 30 тисяч схожих справ, які були розглянуті судами нашої країни у 2021-2023 роках.

Такі рішення, звичайно, схвалюються по всій Україні. Однак, за даними ЗМІ, понад 30% від сумарної кількості – в одній конкретній установі – Білгород-Дністровському міськрайонному суді. Впродовж 2023 року – це понад 850 таких рішень.

Відомо, що з відповідними позовами до суду у Білгород-Дністровському, за 80 км від Одеси, звертаються громадяни з усієї України. І майже всі ці рішення схвалювали лише четверо суддів.

У НАБУ кажуть, що організатором схеми з уникнення чоловіків мобілізації є колишній голова Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександр Боярський. Наразі підтверджена причетність до цієї схеми трьох суддів, а також адвокатів і посередників.

Яка вартість послуги

Вдалось встановити, що послуга оформлення опікунства для чоловіків коштувала від 3,5 тисяч доларів. Клієнтів ділки шукали через телеграм-канал і Тік-Ток.

Від початку повномасштабної війни почастішали випадки оформлення опікунства, зокрема:

  • у 2019 році було загалом лише 589 таких судових рішень і лише у 133 з них були на користь батька;
  • у 2022 році ситуація кардинально змінилася – судові рішення про спільне проживання і утримання дітей на свою користь отримали уже 859 чоловіків;
  • за 2023 рік в українських судах зафіксовано уже 2708 таких рішень.

Відстрочка для опікунів

Як ми писали вже раніше, деякі категорії батьків мають право на відстрочку від мобілізації. Зокрема:

  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи II групи.

Варто знати, що для того, аби отримати відстрочку від призову на військову службу, варто подати список документів, який саме, можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що думають військові стосовно змін щодо призову в Україні. Також ми повідомляли, що нардеп поскаржився Умєрову та Залужному на дії ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.