Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чи можуть служити ті, кому за 60 – в Раді зареєстрували новий законопроєкт

Депутати планують скасувати граничний вік перебування на військовій службі

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні можуть прибрати граничний вік військовослужбовців

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні тривають загальна мобілізація та воєнний стан. Наразі військовозобов’язаними вважаються чоловіки у віці від 18 до 60 років. Натомість скоро це може змінитися.

Відповідний законопроєкт нещодавно зареєстрували у Верховній Раді.

Авторами проєкту закону виступили народні депутати від фракції "Відновлення України" Олександр Юрченко та Анатолій Бурміч. Метою нововведення є "усунення вікової дискримінації та максимальне залучення громадян для забезпечення територіальної цілісності країни".

Варто зазначити, що такі зміни стосуватимуться лише тих військовослужбовців, які під час виконання громадянського обов’язку досягли 60 років та виявили бажання продовжувати службу. Під дію документу, у разі його прийняття, підпадають чоловіки з високою професійною підготовкою та досвідом, які отримали позитивну оцінку від військово-лікарської комісії та вважаються придатними під час воєнного стану.

Законопроєкт не передбачає вручення повісток та призов чоловіків після 60 років.

Які граничні вікові обмеження для військової служби

Раніше ми розповідали, що в Україні встановлені такі граничні вікові обмеження для військової служби:

  • Для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу на контрактній службі граничний вік становить 45 років.
  • Для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які також перебувають на контракті, віковий ліміт — 50 років.
  • Військовослужбовці вищого сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, можуть залишатися на службі до 55 років.
  • Для військовослужбовців молодшого офіцерського складу граничний вік становить 45 років.
  • Військовослужбовці старшого офіцерського складу, такі як майори (капітани 3 рангу) і підполковники (капітани 2 рангу), можуть служити до 50 років, а полковники (капітани 1 рангу) — до 55 років.

Військовослужбовці вищого офіцерського складу мають можливість служити до 60 років.

У період особливих обставин, коли військова служба вимагається від осіб рядового, сержантського і старшинського складу, а також молодшого і старшого офіцерського складу, граничний вік збільшується до 60 років, а для вищого офіцерського складу — до 65 років.

Отже, в Україні чоловіки можуть служити в армії до 60 років у мирний час. А також до 65 років для вищого офіцерського складу в період воєнного стану.

Для того, щоб отримати військовий квиток повторно, військовозобов'язаний має особисто звернутися до керівника ТЦК.

Нагадаємо, хто має право на звільнення зі служби. Також ми писали, кого можуть мобілізувати прямо зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.