Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Депутатів на фронт? У Раді пропонують відправляти чиновників на військові навчання

У парламенті з’явилася пропозиція провести військові навчання для усіх держслужбовців та народних депутатів

Фото: ВРУ, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Депутатів планують відправляти на військові навчання

Фото: ВРУ, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Нововведення допоможе мотивувати українців не боятися мобілізації та проходити навчання. Крім цього, українцям стане більш зрозуміло як саме відбувається мобілізація. Військові навчання чиновників налагодять діалог між владою та суспільством, а також зміцнять довіру до влади.

Таку ідею висунув голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія під час дискусії "2024: сценарії для країни", організованому LB.ua та EFI Group у межах проєкту "Нова країна".

З його слів, багато українців думають, що після отримання повістки та проходження ВЛК їх одразу відправляють на фронт. Насправді після мобілізації військовозобов’язані проходять навчання в навчальних центрах, де отримують необхідні для служби навички.

Політик запропонував, щоб навчання для держслужбовців та народних депутатів відбувалося на загальних умовах з іншими українцями. Для парламентарів навчання відбуватиметься у режимі парт-тайм, оскільки вони заброньовані від мобілізації.

Мобілізація депутатів у 2024 році

Раніше ми писали, що новий законопроєкт про мобілізацію не передбачає мобілізації народних депутатів. Це рішення обґрунтовано двома основними причинами:

  • мобілізація депутатів може призвести до зупинки роботи Верховної Ради, оскільки для прийняття рішень необхідною є присутність більшості депутатів.
  • багато депутатів не мають військової підготовки, тому їхня мобілізація не суттєво підвищить боєздатність Збройних Сил України.

Перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко вважає, що російська пропаганда поширює інформаційні вкиди про необхідність мобілізації депутатів. Він вважає, що Росія найбільше зацікавлена в тому, щоб український парламент не мав можливості працювати.

Корнієнко не відкидає того, що депутатам потрібно опанувати базові військові навички та знання з тактичної медицини. Він пояснює це тим, що проблеми з Росією можуть закінчитися набагато пізніше, ніж каденція нинішнього складу Верховної Ради.

Однак, за його словами, це має бути справедливо, і депутати, які не підлягають мобілізації, не повинні отримувати менше за тих, хто буде служити в армії.

Також Корнієнко зазначив, що мобілізація навіть 200 депутатів не буде достатньою для формування навіть батальйону.

Нагадаємо, раніше ми писали про терміни проходження служби для різних категорій військових. Також ми повідомляли, з чого складаються зарплати українських військовослужбовців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.