Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Головне про мобілізацію за тиждень: нові правила, електронний реєстр та чи буде посилено призов

Пояснюємо, який новий законопроєкт може скасовує одну з вимог для ненадання відстрочки, а також які дії на території РФ можуть вплинути на мобілізацію в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Мобілізація в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Через російську військову агресію в Україні триває мобілізація. Поповнення української армії триває постійно, тому громадян, які мають відповідні військово-облікові спеціальності, призивають у межах цього процесу.

Ми зібрали головні новини щодо мобілізації за тиждень, які могли пропустити.

Правила мобілізації хочуть змінити


У Верховній раді хочуть розширити перелік претендентів на освіту, які отримають право на відстрочку мобілізації. Новий законопроєкт скасовує одну з вимог для ненадання відстрочки від мобілізації — 30-річний вік.

Згідно з законопроєктом №42806, відстрочку від мобілізації зможуть отримати здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, а також:

  • асистенти-стажисти;
  • аспіранти та докторанти, які вперше здобувають відповідний рівень освіти.

У студентів, які здобувають другу вищу освіту — відстрочку можуть забрати.

Законопроєкт про Е-реєстр військовозобовʼязаних


У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10062. В разі його прийняття, громадяни будуть зобов'язані надати велику кількість власних персональних даних.

Законопроєктом пропонується збирати дані про всіх допри зовників, призовників, військовозобов'язаних і резервістів щодо всіх громадян України віком від 17 до 60 років. Водночас адвокат Ростислав Кравець в коментарі нам розповів, що електронний облік в такому вигляді, в якому його намагаються виставити, має виключно одні мінуси.

Чи посилять мобілізацію в Україні


Секретар Комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко розповів, що зовсім скоро мобілізацію в Україні можуть посилити. Це повʼязано з певними діями на території РФ.

"Зараз ми проводимо мобілізацію, реагуючи на те, які сили та засоби є у росіян. Наприклад, є у них приблизно 400 тисяч військових. Тому ми реагуємо на мобілізацію, поповнюємо наші частини, які стоять на передньому краю, формуємо нові", – зазначив нардеп.

За його словами, якщо мобілізація в Росії йтиме таким темпом, Україні також потрібно буде збільшувати мобілізацію.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.