Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Електронний військовий облік: чому не всім подобається ця ідея та про кого в ТЦК знатимуть все

Адвокат Ростислав Кравець в коментарі нам розповів про ризики електронного реєстру призовників в Україні

Фото: УНІАН.  Колаж: Pro Війну

Мобілізація в Україні триває

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні зараз активно працюють над впровадженням електронного Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів. У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10062, який передбачає удосконалення порядку обробки та використання відповідних даних.

Близько сотні народних депутатів є авторами законопроєкту "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану", тому, ймовірно, його ухвалять, зважаючи на таку одностайність фракцій та груп.

Законопроєктом пропонується збирати дані про всіх допризовників, призовників, військовозобов'язаних і резервістів щодо всіх громадян України віком від 17 до 60 років.

Адвокат Ростислав Кравець в коментарі нам розповів, що електронний облік в такому вигляді, в якому його намагаються виставити, має виключно одні мінуси.

Якщо ми не чіпаємо додаткові реєстри, то теоретично, яка різниця, в якому вигляді це все відбувається: електронний, не електронний. Тобто, значення немає, – пояснює Кравець.

Але з огляду на те, що туди хочуть додати інформацію з інших реєстрів, при цьому навіть не названих реєстрів, а названі там: реєстри податкової, реєстри МОН, реєстри Міністерства освіти, то фактично створюється система стосовно тотального контролю за кожним громадянином України, яка нічого спільного не має з військовим обліком призовників, резервістів та військовозобовʼязаних, вважає адвокат.

За його словами, електронний реєстр військовозобов’язаних та учасників бойових дій досить легко можна зламати, тому аби не наражати українських військових на реальну небезпеку з боку спецслужб РФ, він має бути впроваджений із високим ступенем захисту.

Кого зі студентів випускають за кордон під час мобілізації

Під час воєнного стану не всі чоловіки можуть виїхати за межі країни. Студенти входять в перелік категорій, які мають відстрочку, а також можуть виїхати за кордон. Проте тут теж є виключення.

Можливість покинути територію України мають студенти іноземних вишів. Та спочатку потрібно підтвердити свій статус. Для цього підійдуть такі документи:

  • студентський квиток;
  • довідка;
  • запрошення на навчання;
  • посвідка на тимчасове проживання, пов'язана з навчанням.

Важливо пам'ятати, що підтверджувальні документи повинні бути перекладені на українську, мати підпис перекладача та засвідчені нотаріально.

Раніше розповіли, що відомо про мобілізацію в Росії, а також кого з медиків не можуть забирати на фронт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.